Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Inšpekcia zistila nedodržanie parametrov v piatich motorových palivách

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Kontroly palív sú podľa Lesnej zamerané na vedenie evidencie, preukazovanie kvality a oznamovanie údajov.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Inšpektori Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) zistili vlani nedodržanie predpísaných parametrov v piatich vzorkách motorových palív, ktoré odobrali na čerpacích staniciach na Slovensku. Išlo o dve vzorky benzínu a tri vzorky LPG. Za nedodržanie požiadaviek na kvalitu palív udelila inšpekcia pokuty v celkovej výške 12.800 eur. Pre TASR to uviedla hovorkyňa SIŽP Tamara Lesná.

V minulom roku skontrolovala inšpekcia 173 čerpacích staníc po celom Slovensku. Nedodržanie požadovanej kvality motorových palív sa zistilo v piatich čerpacích staniciach. "Vo vzorkách sa zistilo až sedem nedodržaných parametrov. V LPG bol trikrát zistený zvýšený obsah síry a dvakrát korozívne pôsobenie medi. V benzíne sa dvakrát preukázal zvýšený obsah mangánu," priblížila Lesná.

Kontroly palív sú podľa Lesnej zamerané na vedenie evidencie, preukazovanie kvality a oznamovanie údajov. Odbor inšpekcie ochrany ovzdušia SIŽP odoberie vzorky palív na kontrolu, ktoré potom vyhodnotí autorizované laboratórium.