Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SK MTP: Rétorika LOZ o šetrení na laboratóriách rozdeľuje zdravotníkov

Na archívnej snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Foto: TASR - Dano Veselský

Prezidentka komory Iveta Šluchová pripomína, že spolupráca zdravotníkov je v rámci systému fungovania zdravotníctva nevyhnutná.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov (SK MTP) odmieta vyhlásenia predsedu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petra Visolajského o šetrení na laboratóriách. Nesúhlasí s takým riešením a upozorňuje, že rétorika LOZ rozdeľuje zdravotníkov.

"Šetrenie na úkor pracovníkov v laboratóriách, ale aj ďalších zdravotníckych profesií je neprípustné a vytvára ďalšie pnutie medzi zdravotníkmi. Riešenie je podľa komory v zvýšení platby štátu a nie v šetrení na mzdách podporných profesií zdravotníkov," upozornila komora. "Podporujeme zmenu systému, ale nie dehonestovaním niektorých zdravotníckych profesií," doplnila.

Prezidentka SK MTP Iveta Šluchová pripomína, že spolupráca zdravotníkov je v rámci systému fungovania zdravotníctva nevyhnutná. "Hovoriť s dešpektom o tom, že budeme šetriť na CT vyšetreniach či laboratóriách, vytvára tento dojem. Odmietame šetrenie na profesiách, ktoré naša komora zastupuje. Stavať proti sebe zdravotníkov v rámci jednotlivých profesijných zameraní nie je správne," skonštatovala.

Problémom je podľa nej systém. "Systém je nefunkčný najmä z dôvodu finančnej podvýživy a toho, že zdravotníctvo nie je skutočnou prioritou žiadnej vlády posledných 20 rokov. Rozpráva sa o riešeniach, ale zostáva stále pri rečiach," ozrejmila Šluchová. Komora verí, že vláda a lekári sa čoskoro dohodnú.

Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov je samosprávna stavovská organizácia s celoslovenskou pôsobnosťou a združuje 20.000 medicínsko-zdravotníckych pracovníkov.

Vláda a lekárski odborári sa zatiaľ nedohodli na riešení aktuálnej situácie v zdravotníctve, problémom je otázka platov lekárov. Vláda trvá na tom, že ponuka je finálna a viac rozpočet nedovolí. Lekárski odborári žiadajú zvýšenie koeficientu za odpracované roky. Ušetriť sa podľa nich dá napríklad na CT či MR vyšetreniach alebo na laboratóriách.