Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Lazorová: Spôsob odmeňovania sestier nie je spravodlivý ani motivujúci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa komory by mal byť princíp odmeňovania rovnaký pre všetky sestry bez ohľadu na to, kde pracujú.

Bratislava 1. februára (TASR) - Aktuálny spôsob odmeňovania sestier nie je ani spravodlivý, ani motivujúci. Prijatie opatrení je preto nevyhnutné na to, aby sa situácia pri sestrách zastabilizovala. Informovala o tom v utorok na zasadnutí parlamentného zdravotníckeho výboru prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) Iveta Lazorová.

Podmienky pre sestry a pôrodné asistentky nie sú podľa Lazorovej na Slovensku konkurencieschopné voči iným krajinám. Sestry preto najviac odchádzajú do Čiech a Rakúska.

Podľa komory by mal byť princíp odmeňovania rovnaký pre všetky sestry bez ohľadu na to, kde pracujú, teda či ide o sestry v ambulancii, v nemocniciach, v zdravotníckych či nezdravotníckych zariadeniach. Odmeňovanie by malo tiež odrážať dosiahnuté vzdelanie a príslušné kompetencie. Pri odmeňovaní by sa mala brať do úvahy aj dĺžka praxe.

Lazorová preto navrhuje, aby sa koeficient pre výpočet mzdy sestier a pôrodných asistentiek zvýšil najmenej o 40 percent. Mzda by tak mohla narásť o 300 eur v hrubom. Komora tiež navrhuje zapracovať do zákona o odmeňovaní, aby sa základná zložka mzdy zvyšovala o päť percent každých päť rokov odbornej praxe, maximálne do výšky 20 percent.

Na archívnej snímke prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Sestry tiež chcú zlepšiť pracovné podmienky, zjednodušiť vedenie zdravotnej dokumentácie, a to najmä elektronizáciou zdravotníckeho systému. Komora takisto požaduje znížiť počet pacientov na jednu sestru, ktorá ich má v súčasnosti na starosti až 15. Potrebné je tiež podľa Lazorovej odstrániť nadčasy sestier, prípadne zabezpečiť ich preplácanie. Dôležité je aj venovať pozornosť výberu manažmentu, posilneniu kompetencií sestier a prijatiu viac študentov na ošetrovateľské odbory.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) na výbore sestry uistil, že ich požiadavky, najmä čo sa týka zvýšenia platov, podporuje. V tejto súvislosti vedie s rezortom financií rokovania. "Je to kruciálna vec, nastaviť zvýšenie platov, aby boli motivačné. Mali by sme sa v tomto zjednotiť koalícia aj opozícia," zdôraznil minister. Snahou ministerstva je aj postupné odbremenenie sestier od administratívnej záťaže. Z analýzy Inštitútu zdravotníckych analýz (IZA) vyplýva, že nedostatok zdravotníckych pracovníkov sa postupne bude prehlbovať. "Jedným z predpokladov, ako to zastaviť, je zvýšenie platov. Obzvlášť Česká republika je konkurencia. Z analýzy vyplýva potreba zvýšenia mzdy okolo 200 eur," priblížil riaditeľ IZA Matej Mišík.

Na archívnej snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Člen zdravotníckeho výboru Richard Raši (nezaradený) je presvedčený, že na zvýšenie miezd zdravotníkov by mal štát využiť rezervu vlády. Raši preto predložil návrh zákona o štátnom rozpočte, v ktorom navrhuje presunúť 500 miliónov eur do zdravotníctva.

Na archívnej snímke poslanec parlamentu Richard Raši.
Foto: TASR - Martin Baumann


Podľa člena výboru Vladimíra Baláža (Smer-SD) nie je šťastným riešením len zvyšovanie koeficientu mzdy. Nie je isté, či na to budú peniaze aj v budúcnosti. "Ak máme vážnu snahu zlepšiť platové podmienky zdravotníckych pracovníkov, musíme nastaviť systémové zmeny. Dala by sa rozpustiť rezerva vlády, ale ide len o jednorazové opatrenie. Toto nemá význam, ak sa neupraví základ," zdôraznil Baláž.

Výbor sa počas diskusie zhodol, že zvýšenie platov zdravotníkov je na mieste. S otázkou, akým spôsobom by to bolo možné, sa výbor chce obrátiť na rezort financií, ktorý sa napriek pozvánke na zasadnutí výboru v utorok nezúčastnil. Výbor sa chce problémom miezd zdravotníkov opäť zaoberať v septembri.

Ministerstvo financií (MF) SR sa intenzívne zaoberá možnosťami zvyšovania platov zdravotníckych pracovníkov. "Toho dôkazom sú aj pravidelné stretnutia so zástupcami zdravotníkov a Ministerstva zdravotníctva SR, ktoré sa vedú na ministerskej úrovni. Posledné rokovanie prebehlo na začiatku tohto týždňa a bolo v rozsahu niekoľkých hodín," reagoval pre TASR tlačový odbor MF. O konkrétnom závere diskusií je zatiaľ podľa neho predčasné informovať.