Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Komora sestier udelila prvýkrát ocenenie Biele srdce aj in memoriam

Na archívnej snímke tretia zľava viceprezidentka pre sestry v nezdravotných zariadeniach Margita Kostúriková. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Záštitu nad podujatím prebrala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa s ocenenými aj stretne.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) udelila v piatok mimoriadne ocenenie Biele srdce in memoriam sestre Margite Kostúrikovej za významný prínos v ošetrovateľstve. Členka Rady a Prezídia, viceprezidentka komory, podľahla ochoreniu COVID-19. Komora počas slávnostného večera ocenila ďalších 28 sestier v rôznych kategóriách.

Záštitu nad podujatím prebrala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa s ocenenými aj stretne. "Plne si uvedomujeme, že sestry a pôrodné asistentky sú najpočetnejšou skupinou zdravotníckych pracovníkov a je ich akútny nedostatok. Práve preto je našim prvoradým cieľom ich motivácia a stabilizácia, vytvorenie vhodných podmienok pre ich profesionálny rast a rozvoj a v neposlednom rade zodpovedajúce ohodnotenie," uviedol v prejave minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Zdôraznil, že pandémia ukázala, aké dôležité a nezastupiteľné miesto v systéme zdravotníctva zastávajú sestry a pôrodné asistentky.

"Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek sa rozhodla udeliť prvýkrát nové ocenenie, Cenu Johanny Bórik – Hrebendovej, tým sestrám a pôrodným asistentkám, ktoré v boji s ochorením COVID-19 stratili to najcennejšie, život. Na Slovensku vieme o deviatich úmrtiach spomedzi sestier a pôrodných asistentiek," spresnil riaditeľ kancelárie SK SaPA Lukáš Kober.

Počas štrnásteho ročníka podujatia ocenila komora v kategórii Sestra a pôrodná asistentka v praxi 17 sestier a jednu pôrodnú asistentku. Ocenenie v tejto kategórii komora udeľuje sestrám a pôrodným asistentkám, členkám komory, ktoré pracujú vo svojej profesii najmenej 10 rokov.

V kategórií Sestra a pôrodná asistentka – manažérka dostali ocenenie ôsmi laureáti. Tri ocenené boli aj v kategórii Sestra a pôrodná asistentka - pedagóg. "Tvar srdca je prejavom humánnej komunikácie a pomoci a súčasne miestom, odkiaľ pramení kvalita ošetrovateľskej starostlivosti. Biela farba srdca symbolizuje jeho nositeľom prelínanie sa všetkých farieb, ktoré svet pozná, tak ako sestra prijíma všetkých ľudí sveta," dodala prezidentka SK SaPA Iveta Lazorová.