Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Skaličania a Moraváci spoločne rozvíjajú prihraničný región

V Skalici má projekty pod palcom vedúci oddelenia strategického rozvoja a marketingu mestského úradu Martin Vičan.

Skalica 7. apríla (TASR) – Mesto Skalica má na cezhraničnú spoluprácu výborné podmienky, veď k moravským susedom do Sudoměříc je z centra mesta okolo dvoch kilometrov, do Hodonína to je vzdušnou čiarou tri a po ceste desať a do Strážnice treba prejsť tiež okolo desať kilometrov. Dobré susedské vzťahy sa už niekoľko rokov odrážajú aj v partnerstve na projektoch, ktoré pomáhajú rozvíjať regióny z oboch strán slovensko-českej hranice.

V Skalici má projekty pod palcom vedúci oddelenia strategického rozvoja a marketingu mestského úradu Martin Vičan. Podľa neho je v súčasnosti najzaujímavejším projekt Cyklotrasy bez hraníc, ktorý by mali spustiť pred turistickou sezónou v roku 2014. "Ide o vybudovanie cyklotrasy, ktorá kopíruje štátnu hranicu," povedal pre TASR. Povedie od rieky Morava - Baťovho kanála do centra Skalice a odtiaľ do rekreačnej oblasti Zlatnícka dolina smerom na Biele Karpaty s možnosťou napojiť sa na ďalšie cyklotrasy. Odbočka cyklotrasy do rekreačnej lokality Mlynky bude smerovať do ČR.

Partnermi projektu sú obce Strážnice a Sudoměřice a celkové náklady na jeho realizáciu sú 927.000 eur. "Cieľom je zvýšenie dostupnosti a napojenia jednotlivých územných častí prihraničného regiónu, záujem zvýšiť atraktivitu územia pre rozvoj turizmu, obslužnosti a bezpečnosti obyvateľov žijúcich v prihraničnom regióne a zabezpečiť lepšie cezhraničné prepojenie obyvateľov Trnavského a Juhomoravského kraja," uviedol Vičan.

Inou formou kooperácie je na toto leto pripravované otvorenie environmentálnej expozície na vodách Baťovho kanála. Pôjde o plávajúcu putovnú výstavu s tematikou ochrany životného prostredia, ktorá bude postupne kotviť v jednotlivých prístavoch v SR a ČR. "K myšlienke nás inšpirovalo poznanie, že obyvatelia a návštevníci regiónu majú nízke povedomie o exitujúcej faune a flóre na Baťovom kanále, o chránených živočíšnych a rastlinných druhoch a o ochrane životného prostredia," informoval Vičan. Plavidlo splní potrebu podpory a propagácie cestovného ruchu a využívať bude solárnu energiu. Celková hodnota projektu je 36.000 eur.

V štádiu realizácie je aj mediálny projekt Čo nového u susedov, na ktorý je vyčlenených 138.000 eur. Vypĺňa medzeru v informovanosti o dianí v regióne prostredníctvom televízneho vysielania. "Televízia Slovácko a senická TV Sen si navzájom vymieňajú svoje programy, dokumentárne filmy a spravodajstvo. Takto sa obyvatelia celého Záhoria a regiónu Břeclav a Hodonín dozvedia prostredníctvom vysielania o tom, čo sa deje v ich blízkom okolí. Cez internet môžu vysielania oboch televízií sledovať diváci aj z iných oblastí," povedal Vičan. Odozva na tento nápad je podľa neho veľmi dobrá, ukázalo sa, že po zániku vysielania spoločnej federálnej televízie ľuďom správy tohto druhu chýbali.