Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Skartovanie spisov ŠtB na ministerstve vnútra prerokuje výbor obrany

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

K skartovaniu dokumentov malo podľa Denníka N prísť za pôsobenia ministra za Smer-SD Roberta Kaliňáka.

Bratislava 18. januára (TASR) - Tému skartovania dokumentov príslušníkov Štátnej bezpečnosti (ŠtB) na ministerstve vnútra prerokuje 31. januára Výbor Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť. TASR to potvrdil predseda výboru Juraj Krúpa (OĽANO). Cieľom je prešetriť, prečo k skartáciám došlo a či nedošlo k porušeniu zákona. Pozvaný by mal byť minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Ústav pamäti národa (ÚPN) sa ešte v decembri 2021 obrátil v súvislosti so skartáciou osobných spisov príslušníkov bezpečnostných zložiek narodených v rokoch 1931 až 1937 vrátane príslušníkov Štátnej bezpečnosti (ŠtB) na bratislavskú prokuratúru pre podozrenie zo spáchania trestného činu. Dokumenty boli zničené vo vyraďovacom konaní. Skartáciou osobných spisov došlo podľa ÚPN k nenávratnému zničeniu historických dokumentov, ktoré mali byť ústavu odovzdané už v roku 2003.

K skartovaniu dokumentov malo podľa Denníka N prísť za pôsobenia ministra za Smer-SD Roberta Kaliňáka. Odovzdávanie spisov tajnej polície Ústavu pamäti národa sa však má predlžovať aj počas tejto vlády. Mikulec mal minulý rok v júni požiadať premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) o odloženie odovzdania dokumentov o ďalší rok a ten mu vyhovel. Podľa Mikulcovho vyjadrenia pre denník však už zastavili vyraďovacie konania aj skartácie.