Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Skauti pomáhali počas pandémie nového koronavírusu naprieč Slovenskom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vzhľadom na uvoľňujúce sa opatrenia a možnosť organizovania táborov skauti v týchto dňoch presmerovali svoje dobrovoľnícke aktivity na prípravu letného programu pre deti.

Bratislava 25. júna (TASR) – Slovenskí skauti počas pandémie nového koronavírusu pomohli v rámci projektu Skautskej služby ľuďom z celého Slovenska. Viac ako štyri stovky dobrovoľníkov počas troch mesiacov ušili a rozdali takmer 30.000 rúšok. Tiež poskytli vyše 4400 obedov pre seniorov a 160 porcií jedla ľuďom bez domova v spolupráci s občianskym združením Vagus. TASR o tom informovala tajomníčka rady pre rozvoj Slovenského skautingu Elena Michalčíková.

Ako ďalej priblížila, dobrovoľníci sa zapojili aj do aktivity Hodinka pre seniora, v rámci ktorej venovali svoj čas telefonátu so seniormi. V Bratislave a okolí rozdali 6000 kusov informačných novín. "Skauti nezištne pomáhali počas najťažších dní aj mimo Skautskej služby, za čo sme vďační každému jednému z nich," komentovala.

Vzhľadom na uvoľňujúce sa opatrenia a možnosť organizovania táborov skauti v týchto dňoch presmerovali svoje dobrovoľnícke aktivity na prípravu letného programu pre deti. "Môžeme sa teda naplno venovať nášmu základnému poslaniu – výchove a práci s deťmi a mládežou," povedal riaditeľ Ústredia Slovenského skautingu Juraj Lizák.

Skauti si podľa jeho slov počas karanténnych dní organizovali aj online stretnutia, deti a mladí si mohli tiež zábavnou formou plniť výzvy súvisiace s karanténou. Lizák poukázal na to, že tohtoročné letné tábory sa budú organizovať za prísnejších opatrení. "Ani tohtoročné sťažené podmienky niektorých našich členov od organizovania táborov neodradili. Nevyhnutnou súčasťou však tento rok nepochybne budú preventívne meranie teploty a zvýšená spotreba dezinfekčných prostriedkov," doplnil.

Slovenskí skauti sa preto obracajú na ľudí a firmy s prosbou o podporu. "Naši vedúci môžu organizovať aj ďalšie aktivity, napríklad výpravy či stretnutia, čo nebýva zvykom. Chceme tak vynahradiť deťom obdobie v karanténe," dodal.