Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SKCH: Dá sa zapojiť do potravinovej zbierky na pomoc núdznym ľuďom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Organizátori pripomínajú, že z roka na rok stúpa počet ľudí, ktorí sú odkázaní na túto pomoc.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Verejnosť môže od štvrtka prispieť do desiateho ročníka potravinovej zbierky na pomoc núdznym ľuďom. Zbierka trvá do nedele (27. 11.), online formou sa dá zapojiť do 23. decembra. Organizuje ju Slovenská katolícka charita (SKCH) spolu s ďalšími štyrmi organizáciami. TASR o tom informovala manažérka oddelenia komunikácie SKCH Monika Molnárová.

"Do potravinovej zbierky sa môže zapojiť každý bez ohľadu na veľkosť podarovaného nákupu. Pre tých, ktorí nevedia, čím majú prispieť, budeme mať pripravené vzorové balíčky potravín v rozličnej hodnote. Tie sa budú dať zaplatiť aj v rámci online nakupovania," uviedla koordinátorka zbierky Viera Vranková. Balíčky budú obsahovať rôzne druhy polotovarov, ako cestoviny, strukoviny, instantné polievky, omáčky na cestoviny, ryžu, ale aj hygienické potreby.

Zapojiť do zbierky sa dá v rámci predajní obchodného reťazca Tesco. Potraviny stačí po zakúpení odovzdať na vyznačené miesto za pokladničnou zónou alebo dobrovoľníkom a zamestnancom charity. Vlani sa podarilo vyzbierať 89 ton potravín, ktoré charita prerozdelila ľuďom v nepriaznivej sociálnej situácii. Putovali aj do vyše 300 zariadení, v ktorých sa stará o opustené a zdravotne hendikepované deti, týrané ženy, osamelých či nevládnych seniorov. Vďaka potravinovej zbierke funguje napríklad aj Centrum pomoci človeku v Trnave, kde celoročne pripravujú raňajky pre ľudí, ktorí sa ocitli na ulici alebo ktorým bezdomovectvo reálne hrozí.

Organizátori pripomínajú, že z roka na rok stúpa počet ľudí, ktorí sú odkázaní na túto pomoc. "Do skupiny, ktorej pomáhame, čoraz viac pribúdajú ľudia s vyšším vzdelaním, nie sú to už len ľudia bez domova či ľudia odkázaní na sociálne dávky. Každá pomoc sa preto ráta," dodala Vranková.