Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SKE: Exekučné konanie sa zrýchli a zlacnie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Slovenská komora exekútorov však ľutuje, že poslanci nevyužili možnosť otvorenia Exekučného poriadku na prijatie elektronického prideľovania exekúcií na krajovom princípe.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Balík noviel zákonov proti úžere zlacní podľa Slovenskej komory exekútorov (SKE) aj exekučné konanie. Do novely Exekučného poriadku, ktorý je súčasťou prijatých zmien, sa dostalo aj ustanovenie, podľa ktorého musia súčinné tretie osoby poskytnúť súdnym exekútorom požadované informácie bezodplatne. Týka sa to aj bánk.

"Súdny exekútor si teraz bude môcť zistiť informácie o stave účtu dlžníka bez vysokých poplatkov a nebude musieť blokovať viacero účtov, ak na jednom z nich bude mať dlžník dostatok prostriedkov na vyrovnanie svojej dlžoby," povedal prezident komory exekútorov Miroslav Paller.

SKE privítala prijatie nových pravidiel boja proti úžere. Ľutuje však, že poslanci nevyužili možnosť otvorenia Exekučného poriadku na prijatie ďalšej dlhodobo požadovanej zmeny, a to elektronického prideľovania exekúcií na krajovom princípe. "Tento spôsob prideľovania exekučných spisov by predstavoval ďalšie výrazné zlacnenie exekúcií, významný protikorupčný nástroj a zásadný prínos pre transparentnosť exekučného procesu a zvýšenie vymožiteľnosti práva na Slovensku," uzavrel Paller. TASR informovala hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová.