Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SKE: Poplatok za lustráciu v Centrálnom registri exekúcií je nižší

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Centrálny register exekúcií je pre občanov prístupný od 1. júla 2016.

Bratislava 23. decembra (TASR) – Poplatok za jednu lustráciu v Centrálnom registri exekúcií sa od decembra znížil z dvoch eur na 1,6 eura. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov (SKE) Stanislava Kolesárová.

"Úprava cenníka za používanie registra vychádza v ústrety bežným užívateľom a jej zjednotenie pre všetky subjekty obmedzí priestor špekulantom, ktorí svoje hromadné prístupy zneužívali na ďalšie obchodovanie," povedal prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller. V minulosti bola cena za použitie registra rozdelená do jednotlivých pásiem. "Napríklad pri viac ako 500.000 prístupoch zaplatili za jednu lustráciu len 0,2 eura," upozornila komora.

Centrálny register exekúcií je pre občanov prístupný od 1. júla 2016. SKE informuje, že ho doteraz využilo vyše 20.000 občanov, priemerne každý z nich využil možnosť dvoch lustrácií. Služby registra využilo aj vyše 4100 firiem, priemerne si každá z nich zisťovala 580 prípadov. Orgány verejnej moci, ktoré majú register k dispozícii zadarmo, využili vyše 2,5 milióna lustračných požiadaviek.

Od 1. januára 2015 sú súdni exekútori povinní zapísať do registra každú novú exekúciu, prípadne aktualizovať údaje už prebiehajúcej a neukončenej exekúcie. Zároveň musia do 14 dní vymazať z registra všetky údaje tých prípadov, ktoré boli právoplatne ukončené.