Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

M. Paller zostáva prezidentom Slovenskej komory exekútorov

Na archívnej snímke prezident Slovenskej komory exekútorov (SKE) Miroslav Paller. Foto: TASR - Martin Baumann

Prioritou Pallera je zlepšenie vymožiteľnosti práva, rozšírenie kompetencií súdnych exekútorov a zabezpečenie podmienok pre ekonomické prežitie exekútorských úradov.

Bratislava 29. apríla (TASR) – Prezidentom Slovenskej komory exekútorov (SKE) sa po štvrtý raz stal Miroslav Paller. Vo štvrtok (28. 4.) o tom rozhodlo prezídium komory na svojom zasadnutí v Ružomberku. Vo funkcii potvrdilo aj viceprezidenta Branislava Plška. Konferencia exekútorov ešte predtým zvolila deväť členov prezídia, z toho troch nových. TASR o tom informovala hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová.

Prioritou Pallera je zlepšenie vymožiteľnosti práva, rozšírenie kompetencií súdnych exekútorov a zabezpečenie podmienok pre ekonomické prežitie exekútorských úradov. "Pre zlepšenie vymožiteľnosti práva je mimoriadne dôležité zastaviť trend z posledných rokov, keď všetky kroky v exekučnej legislatíve boli jednostranne zamerané v prospech dlžníkov a v neprospech veriteľov," vyhlásil. V dôsledku toho sa môže podľa neho stať, že najmä zo sociálne slabých skupín veriteľov sa razom stanú nové skupiny dlžníkov.

Nevyhnutné je podľa neho aj rozšírenie kompetencií súdnych exekútorov, keďže klesajúci počet exekúcií je celosvetovým trendom. "Vymáhanie pohľadávok sa má sústrediť v rukách jedného orgánu verejnej moci. Na Slovensku ideme opačným trendom, keď sa rozširuje vymáhanie organizáciami, ktoré ani zďaleka nedisponujú takými zákonnými kompetenciami ako súdni exekútori a ich činnosť nie je pod dohľadom súdu," zdôraznil.

Hovorí tiež o spravodlivom odmeňovaní súdnych exekútorov za vykonanú prácu. Poukazuje na rastúce náklady exekútorov na prácu. "Je nevyhnutné, aby sa zreálnila aj odmena za odvedenú prácu," dodal Paller, ktorý je súdnym exekútorom od roku 2000.

SKE je zákonom zriadená samosprávna stavovská organizácia, ktorá združuje všetkých exekútorov a vedie ich zoznam. Konferencia exekútorov je najvyšším orgánom komory, stretáva sa spravidla raz ročne a každé tri roky volí členov prezídia ako výkonného orgánu. Prezídium potom rozhoduje o prezidentovi a viceprezidentovi.