Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SKE upozorňuje občanov, aby sa pred Vianocami zbytočne nezadlžovali

Ilustračné foto Foto: TASR

Slovenská komora exekútorov zároveň poukázala na dlhodobejšie úvery, ale aj rýchle pôžičky na poslednú chvíľu, ktoré môžu byť podľa nej veľmi nebezpečné.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Slovenská komora exekútorov (SKE) upozorňuje občanov, aby sa pred Vianocami zbytočne nezadlžovali. Neuvážené dlhy môžu podľa nej v budúcnosti viesť k vážnym finančným problémom, ktoré sa neraz končia až exekúciou. TASR o tom informovala hovorkyňa komory Stanislava Kolesárová.

"Žijeme v mimoriadne ťažkých časoch, sprevádzaných prudkým zdražovaním, energetickou krízou a nestabilným hospodárstvom. Ľudia si prirodzene túžia dopriať na Vianoce vyšší životný štandard, obdarovať či pohostiť svojich blízkych," vyhlásil prezident SKE Miroslav Paller.

To však podľa neho môže viesť k finančným problémom, ktoré vedú k nesplácaniu záväzkov a napokon až k exekúcii. "Všetky dlhy raz bude treba splatiť a veriteľov nebude zaujímať, že o ne dlžníci požiadali pod vplyvom emócií a v túžbe urobiť radosť svojim najbližším," upozornil Paller.

Komora zároveň poukázala na dlhodobejšie úvery, ale aj rýchle pôžičky na poslednú chvíľu, ktoré môžu byť podľa nej veľmi nebezpečné. "Túžba obdarovať či pohostiť svojich najbližších určite nestojí za to, aby človek neuváženými finančnými záväzkami zobral na seba vážne bremeno do budúcnosti," poznamenal prezident komory.

Ak sa už ľudia rozhodnú prevziať na seba pred Vianocami nové záväzky, mali by podľa SKE hľadať alternatívu, ktorá ich v budúcnosti čo najmenej finančne zaťaží. "Určite je výhodnejšie vziať si úver z banky ako z nebankovej spoločnosti, ktoré majú nastavené menej prísne kritériá na bonitu klientov," poradil Paller.

Pri akomkoľvek úvere nie je podľa neho najdôležitejším parametrom úroková sadzba, ale takzvaná ročná percentuálna miera nákladov, ktorá odráža všetky náklady na úver, vrátane rôznych poplatkov či poistenia. "Pri spotrebných úveroch zaplatí občan na úrokoch tým menej, čím kratšiu dobu splácania si zvolí. Pri kreditných kartách sa zasa výrazne oplatí splatiť dlh v rámci bezúročného obdobia," doplnil.