Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SKE: Jedným z kľúčových faktorov je príprava exekučnej amnestie

Na archívnej snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Slovenská komora exekútorov (SKE) na Šustekovej ulici v Bratislave 16. júla 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovenská komora exekútorov víta prístup status quo predovšetkým v otázke náhodného elektronického prideľovania exekúcií.

Bratislava 13. marca (TASR) - Vláda zatiaľ ponechala v kľúčových oblastiach exekučnej legislatívny status quo. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov (SKE) Stanislava Kolesárová v rámci hodnotenia blížiaceho sa roku od vymenovania vlády Igora Matoviča (OĽANO).

Komora víta tento prístup predovšetkým v otázke náhodného elektronického prideľovania exekúcií. „Vnímame, že napriek nespornej prevahe pozitív nad negatívami tohto systému sa stále objavujú pokusy zvrátiť tento stav a negovať tak výrazný protikorupčný, sociálny a efektívny charakter náhodného prideľovania,“ spresnila.

Exekučného prostredia sa dotkli aj opatrenia v boji proti pandémii nového koronavírusu. „A to predovšetkým niektoré obmedzenia v exekučných pravidlách na jar v rámci prvej vlny i začiatkom tohto roka v rámci druhej vlny,“ dodala. Komora vníma tieto opatrenia ako nevyhnutnosť, a preto plne prispôsobila svoju činnosť tak, aby prispievala k obmedzeniu šírenia nákazy pri zachovaní vymožiteľnosti práva.

Za jeden z kľúčových faktorov vníma SKE ohlasovanú prípravu takzvanej exekučnej amnestie. „Budeme pozorne sledovať, ako sa politický zámer prejaví v legislatívnej podobe a či bude smerovať k vyššej vymožiteľnosti práva a naplneniu práv, tak dlžníkov, ako aj veriteľov,“ doplnila. Zároveň podotkla, že súdni exekútori riešili predtým rovnakú problematiku aj v rámci zákona, ktorý zastavil niektoré exekučné konania.

Dodala, že vďaka tomu boli počas šiestich mesiacov zastavené takmer dva milióny starých exekúcií. „V tejto súvislosti nás mrzia neustále opakované nesprávne údaje o celkovom počte exekučných konaní spojené s nenáležitými útokmi na súdnych exekútorov, a to predovšetkým z úst politikov, ktorí exekučnú amnestiu presadzujú,“ zdôraznila.