Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Komora exekútorov vyzýva politikov na zodpovedný slovník

Na archívnej snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Slovenská komora exekútorov (SKE) na Šustekovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vyhrážky smrťou alebo útokmi na rodinu, prenasledovanie či otvorené fyzické útoky sú, žiaľ, smutnou súčasťou práce súdneho exekútora na Slovensku, poznamenal prezident SKE Miroslav Paller..

Bratislava 21. novembra (TASR) - Slovenská komora exekútorov (SKE) vyzýva slovenských politikov na zodpovedný slovník a žiada ich, aby svojimi výrokmi neburcovali v ľuďoch nebezpečné vášne. TASR o tom informovala hovorkyňa komory Stanislava Kolesárová.

"Mnoho politikov na Slovensku si zo súdnych exekútorov urobilo lacný terč svojej propagandy. Podsúvajú dlžníkom, že za ich ťažkosti môže práve 'zlý' exekútor, namiesto toho, aby ich systematicky vyzývali na plnenie si všetkých svojich záväzkov voči veriteľom," vyhlásil prezident SKE Miroslav Paller.

Skonštatoval, že politici neustále prijímajú legislatívu, ktorá zvýhodňuje dlžníkov voči veriteľom. Rovnako podľa neho dlhodobo vytvárajú pocit, že nesplácať dlhy je úplne normálne a že štát týmto ľuďom za každých okolností pomôže. "O to s väčšou frustráciou sledujú toto konanie tí, ktorí všetky svoje záväzky poctivo plnia," poznamenal prezident komory.

Pre kvalitnejší právny štát by bolo podľa neho väčším prínosom, ak by politici vyzývali občanov k čo najväčšej zodpovednosti vo finančnej oblasti. "A zdôrazňovali význam súdnych exekútorov pre vyššiu vymožiteľnosť práva," doplnil Paller.

Upozornil, že aj slovenskí súdni exekútori sú terčom verbálnych a fyzických útokov. "Vyhrážky smrťou alebo útokmi na rodinu, prenasledovanie či otvorené fyzické útoky sú, žiaľ, smutnou súčasťou práce súdneho exekútora na Slovensku," poznamenal.

Zároveň komora vyjadrila úprimnú sústrasť pozostalým poľskej súdnej exekútorky, ktorú mal v jej úrade v poľskom Łukówe usmrtiť v piatok (18. 11.) dlžník. Mnoho ľudí sa podľa Pallera v dnešných časoch ocitne vo veľmi zložitej finančnej situácii, no súdni exekútori ani ich zamestnanci za to nenesú žiadnu zodpovednosť. "Konajú len svoju prácu, ktorá je pre vymožiteľnosť práva mimoriadne dôležitá," pripomenul prezident SKE.