Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Skladaný: Chorobu pečene treba diagnostikovať vo včasnejších štádiách

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Ochorenie v skoršom štádiu dokáže odhaliť aktívny prístup pacienta.

Bratislava 20. júna (TASR) - Chorobu pečene je dôležité diagnostikovať vo včasnejších štádiách, pri cirhóze sú liečebné možnosti obmedzené. Uviedol to prezident Slovenskej hepatologickej spoločnosti Ľubomír Skladaný. Poukázal, že pacient pri včasnejších štádiách fibrózy nepociťuje bolesť, a preto nevyhľadá lekársku pomoc.

Ochorenie v skoršom štádiu podľa neho dokáže odhaliť aktívny prístup pacienta. V tejto súvislosti vyzval verejnosť, aby sa zapojila do skríningu Sírius. "Trvá maximálne pol hodinu, je bezbolestný a je zadarmo," ozrejmil Skladaný.

Gastroenterológ a hepatológ Tomáš Koller doplnil, že ani cirhóza pečene nie je do určitého štádia nezvratná, no odhalenie ochorenia v štádiu fibrózy je ľahšie liečiteľné a manažovateľné. "V prípade včasného diagnostikovania je veľká šanca úspešnej liečby," skonštatoval.

Cieľom projektu Sírius je tiež osveta o ochoreniach pečene. Prezident Slovenskej diabetologickej asociácie Emil Martinka upozornil, že cirhózu pečene nespôsobuje iba alkohol. "Existuje aj nealkoholová tuková choroba pečene NAFLD. Stukovatenie pečene úzko súvisí so stravou a s cukrovkou druhého typu," dodal.