Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Sklenár diskutoval v rámci Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny

Na snímke minister obrany SR Martin Sklenár . Foto: TASR Jakub Kotian

Sklenár pripomenul, že Slovensko patrí medzi najaktívnejšie štáty v oblasti podpory Ukrajiny.

Bratislava 25. mája (TASR) - Minister obrany SR Martin Sklenár sa vo štvrtok prostredníctvom videokonferencie zúčastnil na rokovaní takzvanej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny vo formáte ministrov obrany vybraných krajín. Riešili sa aktuálne potreby Ukrajiny pre obranu proti ruskej agresii. TASR o tom informovali z komunikačného odboru Ministerstva obrany SR.

"Ukrajina sa už druhý rok hrdinsky bráni proti ruskému agresorovi, pričom podpora krajín medzinárodného spoločenstva je pre ňu kľúčová. Poľaviť preto nechceme ani my," uviedol šéf slovenského rezortu obrany. Ako doplnil, sú odhodlaní naďalej dôsledne posudzovať všetky požiadavky ukrajinskej strany v závislosti od našich možností tak, aby sme prispeli k jej obrane.

Sklenár pripomenul, že Slovensko patrí medzi najaktívnejšie štáty v oblasti podpory Ukrajiny. Doterajšia pomoc zahŕňa systém protivzdušnej obrany S-300, odmínovacie systémy Božena, 30 vyradených bojových vozidiel pechoty BVP-1, päť dopravných vrtuľníkov, muníciu, palivo, 13 stíhacích lietadiel MiG-29 a časť protilietadlového raketového systému KUB. Okrem toho Slovensko podporuje Ukrajinu aj prostredníctvom prevádzky na opravu ukrajinskej vojenskej techniky v Michalovciach. Podieľa sa aj na výcviku ukrajinských vojakov spoločne s členskými štátmi EÚ v rámci misie EUMAM.

Kontaktná skupina pre podporu Ukrajiny sa od svojho sformovania 26. apríla 2022 stretáva pravidelne s cieľom hľadať spoločne cesty, ako podporiť Ukrajinu v jej boji proti agresorovi. Štvrtkové stretnutie bolo 12. v poradí.