Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Sklenár hovoril s estónskym ministrom o spolupráci pri výrobe munície

Na snímke sprava minister obrany SR Martin Sklenár a minister obrany Estónskej republiky Hanno Pevkur sa vítajú počas stretnutia na pôde rezortu obrany v Bratislave v pondelok 29. mája 2023. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pevkur poukázal na potrebu zvýšenia výroby munície.

Bratislava 29. mája (TASR) - Témou rokovania ministra obrany SR Martina Sklenára a jeho estónskeho rezortného kolegu Hannoa Pevkura bola okrem iného aj spolupráca oboch krajín pri výrobe munície. Diskutovali tiež o podpore Ukrajiny a prebrali témy nadchádzajúceho samitu Severoatlantickej aliancie (NATO). Obaja ministri o tom informovali v pondelok popoludní po spoločnom rokovaní.

Pevkur poukázal na potrebu zvýšenia výroby munície. "V Estónsku momentálne nemáme výrobu 155-milimetrovej munície, toto je niečo, kde by sme radi spolupracovali a hľadali spôsoby, ako túto spoluprácu posunúť ďalej," zdôraznil.



Sklenár doplnil, že Slovensko spájajú okrem dobrých vzťahov s Estónskom aj spoločné záujmy. Ministri diskutovali tiež o podpore Ukrajiny a zlepšení bezpečnosti a obrany oboch krajín. "Vymenili sme si informácie o našej aktuálnej podpore, spôsoboch a možnostiach, ktoré majú obe krajiny na pomoc Ukrajine," dodal.

Pevkur zároveň podotkol, že strany východného krídla NATO by mali dávať na obranu viac ako dve percentá ročného hrubého domáceho produktu. "Navrhujeme, aby to bolo 2,5 percenta," zdôraznil.