Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Škola v Bernolákove bude pripravovať žiakov aj pre ozbrojené sily

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Štúdium sa podľa riaditeľky školy Kataríny Kubišovej začne špeciálnou bezpečnostnou a špeciálnou športovou prípravou.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Stredná odborná škola agrotechnická J. A. Gagarina v Bernolákove tento rok otvára nový študijný odbor, ktorého absolventi môžu nájsť uplatnenie napríklad v Ozbrojených silách SR. Na otvorení školského roka sa tam preto zúčastnil aj minister obrany Peter Gajdoš (SNS). Informovala o tom hovorkyňa rezortu Danka Capáková.

"V súčasnosti na Slovensku absentuje stredná vojenská škola, a preto ma veľmi teší, že aj vďaka tejto úspešnej spolupráci môže dnes 59 študentov začať štúdium v takomto odbore, ktorý vytvorí predpoklad na vstup do ozbrojených síl alebo iných bezpečnostných zložiek," uviedol Gajdoš o študijnom odbore ochrana osôb a majetku, na ktorého príprave rezort spolupracoval.

Štúdium sa podľa riaditeľky školy Kataríny Kubišovej začne špeciálnou bezpečnostnou a špeciálnou športovou prípravou. "Jeho absolventi budú ovládať napríklad aj základy kriminalistiky, bezpečnostného práva, teda odborných predmetov, ktoré súvisia s ochranou osôb a majetku," dodala. Žiaci sa naučia aj prvú pomoc, sebaobranu, základy psychológie alebo kynológie.

Odborná prax bude podľa riaditeľky realizovaná v reálnych alebo simulovaných podmienkach. Škola má preto k dispozícii aj vlastnú strelnicu. Okrem vstupu do ozbrojených síl môžu absolventi pokračovať v štúdiu na Akadémii ozbrojených síl generála M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši alebo sa napríklad zamestnať vo vojenskej polícii.