Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Školné v obecných škôlkach stúplo v období 2019 – 2022 o pätinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erik Mader

Podmienky určovania výšky školného (tzv. príspevok na čiastočnú úhradu výdavkov materskej školy) stanovuje školský zákon.

Bratislava 3. marca (TASR) - Školné v obecných materských školách stúplo v období rokov 2019 – 2022 o pätinu. Výrazne vyššie školné v porovnaní s obecnými majú súkromné materské školy, v priemere vyššie školné je aj v cirkevných materských školách. Menej platia rodičia na východe Slovenska, v malých obciach a materských školách s vyučovacím jazykom maďarským. Vyplýva to zo zistení Inštitútu vzdelávacej politiky (IVP).

IVP vychádzal z dát, ktoré každoročne posielajú materské školy ministerstvu školstva a ktoré spracúva Centrum vedecko-technických informácií SR. Situáciu s výškou školného mapoval inštitút na približne 3000 materských školách od roku 2019 do roku 2022 k polovici septembra 2022, pričom zdôraznil, že školné sa odvtedy v niektorých obciach zvýšilo alebo sa plánuje zvýšiť. Upozorňuje aj na to, že školné je len jedným z poplatkov, ktoré súvisí s účasťou dieťaťa v materskej škole, pričom celkové náklady rodičov môžu byť násobne vyššie.

Podmienky určovania výšky školného (tzv. príspevok na čiastočnú úhradu výdavkov materskej školy) stanovuje školský zákon. V prípade obecných materských škôl, teda tých, ktoré zriaďuje obec/mesto/mestská časť, prispieva zákonný zástupca dieťaťa mesačne na čiastočnú úhradu výdavkov materskej školy. Výšku príspevku určuje zriaďovateľ všeobecne záväzným nariadením. Školné sa určuje jednotnou sumou pre všetky deti prijaté do škôlky a zriaďovateľ môže určiť aj podmienky zníženia, zvýšenia alebo odpustenia tohto príspevku.

V roku 2022 bolo v obecných materských školách podľa IVP priemerné školné 14 eur, 31 eur v cirkevných a 218 eur v súkromných. Oproti roku 2019 zdraželo školné hlavne v obecných materských (nárast o 21 percent), až potom v cirkevných (18 percent) a súkromných (deväť percent). "Priemerné školné v obecných materských školách sa v roku 2022 pohybovalo od šiestich eur v okresoch Svidník, Vranov nad Topľou a Rimavská Sobota, po 45 eur v Bratislave I a Bratislave III. Najvyššie školné bolo okrem Bratislavy aj v jej okolitých okresoch a v Košiciach," uvádza IVP.

V 17 okresoch, medzi nimi napríklad Bratislava I, Rimavská Sobota a Komárno, sa priemerné školné v obecných materských školách podľa zistení IVP nezvýšilo od roku 2019 o viac ako jedno euro. "V 51 okresoch rástlo školné od jedného do piatich eur a v 11 sa zvýšilo o päť a viac eur. Najviac vzrástlo školné v okresoch Bratislava II (11,9 eur), Bratislava V (10,8 eur) a Malacky (7,6 eur)," poznamenali analytici z IVP.

Výška priemerného školného v obecných materských školách závisí aj od veľkosti obce, tvrdí IVP. Malé obce (do 1000 obyvateľov) mali v roku 2022 najnižšie školné, v priemere desať eur, zatiaľ čo mestá (15.000 a viac obyvateľov) mali najvyššie školné, v priemere 60 eur. Najrýchlejšie rástlo školné v porovnaní s rokom 2019 hlavne v stredne veľkých obciach (1000 až 4999 obyvateľov), a to o 32 percent.