Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V školách sa bude opäť štrajkovať, tentoraz od 26. novembra

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Školskí odborári však chcú do 26. novembra s kompetentnými rokovať, šéf odborov vyhlásil, že možno k štrajku nedôjde. O konci štrajku následne rozhodne štrajkový výbor. Správu budeme aktualizovať.

Kežmarské Žľaby 15. októbra (TASR) – Zamestnancom školstva sa nepozdáva zvýšenie platov o 5%, a tak budú štrajkovať.

Na tlačovej konferencii v Kežmarských Žľaboch vo Vysokých Tatrách to dnes potvrdil šéf Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

Rada školských odborov na dnešnom rokovaní v Tatrách rozhodla, že pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci budú štrajkovať od 26. novembra v čase od 6. hodiny. O konci štrajku následne rozhodne štrajkový výbor. Tento dátum si školskí zamestnanci nevybrali náhodou, práve v tom čase by totiž poslanci Národnej rady SR mali rozhodovať o rozpočte na budúci rok.



„Očakávali sme od vlády SR v zmysle jej programového vyhlásenia, že konečne začne so systémovým riešením dlhodobo kritickej situácie vo financovaní a odmeňovaní v rezorte školstva,“ zdôvodnil Ondek. Odborári trvajú na svojich požiadavkách, okrem iného chcú 10%-né zvýšenie miezd a navýšenie podielu HDP pre školstvo z rozpočtu SR každoročne minimálne o 10 miliónov eur.

Štrajk bude podľa Ondeka prebiehať podobne ako to bolo 13. septembra, kedy sa školy zavreli. Školskí odborári však chcú do 26. novembra s kompetentnými rokovať, šéf odborov vyhlásil, že možno k štrajku nedôjde. „Veríme, že vyhlásenie štrajku otvorí cestu k úspešnému rokovaniu s prezidentom SR, predsedom vlády SR a poslancami NR SR o našich požiadavkách,“ konštatoval Ondek.

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) minulý týždeň zdôraznil, že 5%-né navýšenie je maximálna úroveň nárastu miezd, ktorá nadväzuje na možnosti budúcoročného rozpočtu. Z návrhu ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) zvýšiť základné platy školských zamestnancov o 5% vyplýva, že by si učitelia od nového roka mali k výplate prilepšiť o 32 eur, nepedagogickí zamestnanci o 18 eur. Opatrenie by sa však nedotklo vysokoškolských učiteľov.

Nové školské odbory podporia štrajk s jasnými cieľmi

Ľudovít Sebelédi
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Nové školské odbory (NŠO) podporia štrajk, ktorý sa začne 26. novembra, pokiaľ bude mať jasné ciele. Podľa lídra NŠO Ľudovíta Sebelédiho by napríklad vláda SR mala štrajkujúcim učiteľom preplatiť ušlú mzdu počas štrajku. "Bez toho by odborári ani nemali sadať za rokovací stôl," povedal pre TASR.

Sebelédi tiež tvrdí, že zvýšenie platu o desať percent by učitelia mali dostať každoročne aspoň päť rokov za sebou. NŠO žiadajú zvýšenie tarifných platov školských zamestnancov. Šesťdesiat miliónov na päťpercentné zvýšenie platov, ktoré odborárom ponúkol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), malo totiž ísť do normatívov, z ktorých sú školy financované, nie priamo do taríf učiteľov. „Pokiaľ by mali ísť peniaze na účty zriaďovateľa, ktorý by s nimi mohol voľne manipulovať, je jasné, že takýto štrajk nemôžeme podporiť, to je hlúposť,“ povedal Sebelédi. Líder Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek dávnejšie povedal, že o preplatení ušlej mzdy pre štrajkujúcich ešte v demokratických štátoch ešte nepočul.

NŠO a Slovenská komora učiteľov minulý týždeň vyhlásili, že okrem desaťpercentného zvýšenia platov by učitelia mali dostať aj tzv. oprávnené bonusy. Išlo by tak napríklad o preplácanie práceneschopnosti v plnej výške, dovolenku pre učiteľov v rozsahu prázdninového voľna žiakov či možnosť vybrať si každých päť rokov neplatené voľno s garanciou zachovania pracovného miesta. „Je to na odborovom zväze, či to bude presadzovať,“ povedal Sebelédi. Dodal, že bonusy minulý týždeň NŠO prezentovali najmä preto, aby rozprúdili diskusiu.



M. BEBLAVÝ: Za štrajk učiteľov nesú politickú zodpovednosť Čaplovič a Kažimír

Za ďalší štrajk školských zamestnancov nesú politickú zodpovednosť šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič a minister financií Peter Kažimír (obaja Smer-SD). Myslí si to opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS).

„Návrhom, ktorý vláda dala odborárom, prevzala za takýto štrajk politickú zodpovednosť, pretože nielenže celkom nevyhovela požiadavkám učiteľov, ale tá miera ústretovosti bola taká nízka, že to nie je prekvapujúce, že sa učitelia takto rozhodli,“ povedal poslanec pre TASR.

Beblavý si myslí, že vláda SR pri rokovaní s odborármi zvolila „mierne arogantný nátlakový prístup“. „Prístup vlády bol evidentný – nerokovať do poslednej chvíle pred schvaľovaním rozpočtu, potom im na poslednú chvíľu ponúknuť veľmi skromné návrhy a dúfať, keď budú vedieť, že im už nič iné vláda neponúkne, tak schválením rozpočtu učitelia ustúpia,“ zhodnotil.

Poslanec SaS Martin Poliačik tvrdí, že v štátnom rozpočte naozaj nie je peňazí nazvyš. Na druhej strane vraví, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce „ošklbať“ o peniaze toľko ľudí, že by sa dalo nájsť aj 10 miliónov eur na desaťpercentné zvýšenie platov učiteľov, ktoré školskí zamestnanci požadovali na budúci rok. "Ohlásený štrajk je zákonitý krok, lebo minister školstva nerobí zatiaľ nič, čím by školstvu pomáhal. Realizuje nejakú svoju vlastnú víziu, ktorá vôbec nepatrí do 21. storočia,“ dodal Poliačik.