Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Školskú reformu bude mať M. Lubyová do pondelka, predloží ju v NR SR

Na snímke ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová prichádza na 71. schôdzu vlády SR 27. septembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Následne rezort dokument zverejní na svojom webe a Lubyová ho predloží parlamentnému školskému výboru.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Návrh školskej reformy Učiace sa Slovensko by ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) mala mať do pondelka (2.10.) na stole. Následne rezort dokument zverejní na svojom webe a Lubyová ho predloží parlamentnému školskému výboru, potvrdila dnes po rokovaní vlády.

"Bude diskusia, kde sa premietnu názory celého politického spektra, subjektov, ktoré sú tam zastúpené a nadväzne, v závislosti od toho procesu, sa budeme snažiť pretaviť autorský dokument do Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania," uviedla ministerka Lubyová.

K predstaveniu dokumentu Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania Učiace sa Slovensko, ktorý má určiť smerovanie slovenského školstva, malo dôjsť pôvodne do konca augusta. Pre situáciu v rezorte školstva, kde došlo k výmene jeho šéfa, sa proces posunul. Doterajší minister Peter Plavčan (nom. SNS) po kritike pre rozdeľovanie eurofondov abdikoval koncom augusta na svoju funkciu.

Experti, ktorí reformu pripravovali, vyhodnotili podľa rezortu všetkých asi 4000 podnetov. Dokument sa bude venovať napríklad zmenám v predškolskom vzdelávaní, práci učiteľa, regionálnom a vysokom školstve. Ďalšie zmeny sa týkajú napríklad predškolského vzdelávania, hodnotenia žiakov či zmien pri akreditácii vysokých škôl. Kvalitnejšia by podľa autorov reformy mala byť aj príprava budúcich učiteľov. Zvýšiť by sa mala aj podpora pre učiteľov vo forme asistentov tak, aby sa pedagógovia mohli venovať iba učeniu.

Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania Učiace sa Slovensko predstavilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. 15. marca. Zverejnením na svojej webovej stránke zároveň ponúklo odbornej i širokej verejnosti možnosť vyjadriť sa k jeho jednotlivým návrhom.