Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Školský výbor odobril aj novelu upravujúcu systém duálneho vzdelávania

Na archívnej snímke pohľad na dielňu duálneho vzdelávania. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Vďaka novele sa má tiež zvýšiť kvalita a atraktivita odborného vzdelávania a prípravy v systéme duálneho vzdelávania a celkovej koordinácie odborného vzdelávania a prípravy zo strany zamestnávateľov.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Parlamentný školský výbor v stredu odobril návrh novely zákona o odbornom vzdelávaní a príprave. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) chce novelou zaviesť nový inštitút nadpodnikového vzdelávacieho centra. Podporiť má vstup malých a stredných podnikov a samostatne zárobkovo činných osôb do systému duálneho vzdelávania.

Vďaka novele sa má tiež zvýšiť kvalita a atraktivita odborného vzdelávania a prípravy v systéme duálneho vzdelávania a celkovej koordinácie odborného vzdelávania a prípravy zo strany zamestnávateľov, stavovských organizácií a profesijných organizácií.

Navrhuje tiež zaviesť možnosť vstupu centier pre deti a rodiny a subjektov, ktoré vykonávajú opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, a poskytovateľov sociálnych služieb do systému duálneho vzdelávania.

Rezort školstva chce zaviesť aj osobitný model experimentálneho overovania odborov vzdelávania na stredných odborných školách, stredných športových školách, stredných umeleckých školách a konzervatóriách, ktorého cieľom je ešte viac zosúladiť potreby trhu práce a zamestnávateľov s ponukou odborov vzdelávania.

Podpredseda výboru Jozef Habánik (Smer-SD) mal na výbore výhrady voči zamýšľanému zámeru, aby sa zmeny vzdelávania týkali aj stredných zdravotníckych škôl, kde by sa šlo do podoby duálneho vzdelávania. To by mohlo podľa neho zdegradovať celý systém. Predseda výboru Richard Vašečka (OĽANO) potvrdil, že v koalícii sa pripravil takýto pozmeňujúci návrh. Má dať možnosť zdravotníckym školám vstúpiť do duálneho systému, keďže už v súčasnosti majú podľa neho niektoré školy o to záujem. Doplnil, že nepôjde o povinnosť, ktorá by sa zaviedla pre všetky zdravotnícke školy.