Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Filozofická fakulta Univerzity Komenského funguje už 100 rokov

Na archívnej snímke pohľad na Filozofickú fakultu UK na Gondovej ulici v Bratislave. Foto: TASR Štefan Puškáš

Pri príležitosti výročia vyjde tiež obrazová publikácia k dejinám fakulty, vedecká publikácia kolektívu autorov, grafické dielo a pamätná medaila.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Najstaršia humanitná a spoločenskovedná fakulta na Slovensku si pripomína svoje sté výročie. Vyučovať na filozofickej fakulte sa začalo 24. októbra 1921 ako na tretej fakulte novozaloženej Univerzity Komenského (UK).

Počas storočnej histórie na nej vyštudovalo vyše 30 000 absolventov v desiatkach odborov. Slávnostné zhromaždenie akademickej obce Filozofickej fakulty UK sa pri tej príležitosti uskutoční v pondelok 25. októbra v aule UK. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

Vznik fakulty vyplýval z naliehavej potreby vzdelávať odborníkov ovládajúcich slovenský jazyk pre úrady a školy v novej Československej republike. V prvom roku sa zapísalo 64 poslucháčov v odboroch slovanská filológia, história, národopis a hudobná veda. Prednášajúcimi boli českí profesori, najmä z pražskej Karlovej univerzity. Ďalšie študijné odbory pribúdali v ďalších rokoch, rástol aj počet poslucháčov.

V súčasnosti na Filozofickej fakulte UK študuje takmer 3000 študentov v 220 študijných programoch. Najväčší záujem študentov je o štúdium psychológie, politológie, marketingovej komunikácie, žurnalistiky a širokého spektra jazykov. Vzdeláva tiež archeológov, historikov, psychológov, sociológov, pedagógov, tlmočníkov, prekladateľov z rôznych jazykov a ďalších odborníkov v spoločenských a humanitných vedách.

Na fakulte tiež pôsobí niekoľko špičkových vedeckých tímov. „Usilujeme sa, aby naše výskumy mali reálny vplyv na spoločnosť, pomáhali formovať kritické myslenie, názory na hodnoty a reagovali na súčasné výzvy v spoločnosti. Myslenie nás baví a naším cieľom je, aby bavilo nielen nás, ale všetkých," povedal dekan fakulty Marián Zouhar.

Sté výročie si fakulta pripomenie slávnostným akademickým zhromaždením v Aule UK na Šafárikovom námestí a rozličnými podujatiami počas celého akademického roka 2021/2022. Pri príležitosti výročia vyjde tiež obrazová publikácia k dejinám fakulty, vedecká publikácia kolektívu autorov, grafické dielo a pamätná medaila.