Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Nemčinári a germanisti žiadajú posilniť výučbu druhého cudzieho jazyka

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Spoločnosť učiteľov nemeckého jazyka a germanistov Slovenska (SUNG) zároveň víta otvorenie trhu s učebnicami.

Bratislava 26. septembra (TASR) – Výučba druhého cudzieho jazyka by sa mala na základných školách (ZŠ) navýšiť aspoň o jednu vyučovaciu hodinu. Tvrdia to zástupcovia Spoločnosti učiteľov nemeckého jazyka a germanistov Slovenska (SUNG), ktorí tému jazykovej rozmanitosti v slovenskom vzdelávaní otvorili aj pri príležitosti tohtotýždňového Európskeho dňa jazykov (26. 9.). Zároveň vítajú otvorenie trhu s učebnicami.

SUNG požaduje v kontexte podpory viacjazyčnosti hodinové posilnenie druhého cudzieho jazyka v štátnom vzdelávacom programe. "Myslíme si, že by mal byť druhý cudzí jazyk na školách s vyučovacím jazykom slovenským povinný. Takýmto spôsobom by sa neznížila ani výstupná jazyková úroveň u žiakov v povinnej angličtine v prípade, že si ju žiaci vyberú na druhom stupni základnej školy," uviedli.

SUNG oceňuje, že minister školstva Branislav Gröhling (SaS) bude pokračovať v podpore možnosti výberu prvého cudzieho jazyky na primárnom stupni ZŠ. Taktiež vítajú, že rezort zmenil doterajší výber učebníc a otvoril trh. "Napriek tejto obrovskej príležitosti nie všetky školy uspokoja svoje požiadavky na modernizáciu stavu učebníc cudzieho jazyka, pretože manažment školy môže použiť finančné prostriedky z dotácie aj na nákup iných učebníc," hovoria zástupcovia SUNG.

V súvislosti s pandémiou nového koronavírusu a opatreniami SUNG predpokladá, že štát zabezpečí kvalitné internetové pripojenie pre školy, deti a študentov aj v najodľahlejších obciach SR.