Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

To, čo predvádza opozícia, je podľa ministra Čaploviča falošná hra

Dušan Čaplovič Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V politickej diskusii TA3 to povedal minister školstva Dušan Čaplovič.

Bratislava 14. apríla (TASR) – To, čo predvádza opozícia v súvislosti so správou o stave školstva, je veľmi falošná hra. V politickej diskusii TA3 to povedal minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD).

Opoziční poslanci chcú v parlamente podať návrh na Čaplovičovo odvolanie. Nahnevalo ich, že správu o stave školstva, nepredložila vláda parlamentu do konca marca, ako to vyžadovalo uznesenie prijaté parlamentom. Minister školstva ju bez prerokovania vládou predložil na konci marca predsedovi parlamentu. Správu vzdala vláda na vedomie až 10. apríla.

"Bavme sa o obsahu, nie o forme. Ten obsah je daný na diskusiu. Keby to vláda prijala uznesením, potom by mohli vykrikovať," povedal Čaplovič s tým, že kabinet nemohol k správe prijať uznesenie, keďže ju chcel dať na verejnú diskusiu. Exminister školstva Martin Fronc (KDH) oponoval, že spôsob predloženia správy o stave školstva bol poslednou kvapkou, ktorá opozíciu viedla k úvahám odvolať Čaploviča. Hlavné dôvody, prečo by mal Čaplovič skončiť v kresle ministra, vidí Fronc v tom, že likviduje slobody škôl či rodičov, na ktorých bolo školstvo budované od roku 1989, a aj to, že minister stráca kompetencie.

Vláda podľa Fronca ministra školstva verejne strápnila. "Nieže školstvo nie je prioritou vlády, ale musím povedať, že pána ministra verejne strápnila tým, ako postupovala a čo urobila s návrhom financií, ktoré boli v pôvodnej správe," uviedol Fronc. Kým pôvodný návrh správy o stave školstva hovoril o medziročnom náraste pre regionálne a vysoké školy na úrovni 200 miliónov eur, finálna správa, ktorú zobrala vláda na vedomie, už presné číslo neobsahuje. Hovorí len, že investície do školstva by sa do roku 2020 mali vyšplhať na šesť percent HDP. Dávať záväzky do roku 2020, keď bude pri moci úplne iná vláda, vníma exminister Fronc zo strany vlády ako folklór. "Pre učiteľov je to asi tak platné, ako nebožtíkovi zimný kabát. Učitelia chcú vidieť reálne, čo bude na budúci rok," vyhlásil Fronc.

Na otázku, či by pohrozil demisiou v prípade, ak by vláda nechcela uvoľniť prostriedky na vyššie platy pre učiteľov, Čaplovič odpovedal, že "to sa verejne nehovorí". Podľa Fronca je pohrozenie demisiou istým politickým riešením. "Ja v istých okamihoch som takéto kroky robil," pripustil.