Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Už viac ako 2-tisíc ľudí podpísalo petíciu za študentské pôžičky

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Tí v nej žiadajú vládu, aby urýchlene odoslala na účet Fondu na podporu vzdelávania desať miliónov eur, inak študentské pôžičky na Slovensku prakticky zaniknú.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Petíciu za záchranu systému študentských pôžičiek podpísalo viac než 2000 ľudí. Tí v nej žiadajú vládu, aby urýchlene odoslala na účet Fondu na podporu vzdelávania desať miliónov eur, inak študentské pôžičky na Slovensku prakticky zaniknú. Zbieranie podpisov pod petíciu prebieha online od novembra. TASR o tom informoval člen petičného výboru Patrik Lučan.

Fond na podporu vzdelávania zápasí podľa petičného výboru, v ktorom je aj predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl Jana Šmelková i predsedníčka Asociácie doktorandov Slovenska Veronika Trstianska, s akútnym nedostatkom financií. Odzrkadľovať sa to má v dramaticky sa znižujúcom počte schválených žiadostí.

"Kým v minulom akademickom roku bolo schválených 2008 žiadostí o študentskú pôžičku, tento rok už iba 1482. Zo 175.000 vysokoškolákov nemá šancu získať štátnu pôžičku 99 percent z nich, a to ani v prípade, že sú na finančnú pomoc sociálne odkázaní," tvrdí Lučan.

Podľa jeho slov len samotné výdavky na zabezpečenie základných potrieb študentov, ako sú ubytovanie, strava a doprava, stoja mladých ľudí 2500 eur ročne.

Študentskú pôžičku využila v minulosti aj predsedníčka Asociácie doktorandov Slovenska. Štúdium pokladala za dôležité, no venovať čas brigádam popri škole nebolo podľa nej vždy jednoduché. "Pôžička v danom čase pomohla najmä mne, ale rovnako aj mojim rodičom a rodine, ktorých som odbremenila od nákladov na moje štúdium," skonštatovala Trstianska.

Fond na podporu vzdelávania schváli tento rok 1482 žiadostí o pôžičku pre študentov v celkovej výške 3.497.100 eur. V porovnaní s akademickým rokom 2014/2015 fond na pôžičky pre študentov vyčlenil o 1,1 milióna eur menej. Maximálna suma pôžičky však ostala nezmenená na úrovni 2500 eur a u študentov III. stupňa 5000 eur. 

Celkovo bolo tento rok fondu doručených 2419 žiadostí o pôžičku pre študentov, a to v žiadanej výške viac ako 5,7 milióna eur. Ten mal však k dispozícii na pôžičky pre študentov 3,5 milióna eur. Rada fondu pri schvaľovaní pôžičiek prihliadala na zákonom predpísané kritériá, ktoré vychádzajú najmä zo sociálnej situácie žiadateľa. Neschválených bolo preto 937 žiadostí, pričom časť z nich bola vyradená z dôvodu nesplnenia legislatívnych podmienok poskytovania pôžičiek. 

"Išlo napríklad o žiadosti doručené po termíne či z dôvodu duplicitného predloženia alebo nesplnenia iných predpísaných podmienok," spresnila Mokráňová.

UPOZORNENIE: TASR sa pokúsi získať stanovisko Úradu vlády SR.