Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Slovensko pokračuje vo výmennom programe pre univerzitné štúdiá

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk

Program umožňuje podľa MŠVVaŠ rozvíjať spoluprácu slovenských a zahraničných vysokých škôl pomocou vytvárania akademických sietí, v rámci ktorých sa uskutočňuje vedecko-výskumná spolupráca.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Slovensko sa pripojilo k pokračovaniu Stredoeurópskeho výmenného programu pre univerzitné štúdiá (CEEPUS IV). Umožňuje rozvíjať spoluprácu slovenských a zahraničných vysokých škôl a podporuje mobility v 17 európskych krajinách. Dohoda CEEPUS IV vstúpi do platnosti od 1. mája 2025. Za SR ju podpísal štátny tajomník rezortu školstva pre vedu, výskum a vysoké školstvo Michal Fedák vo Varšave. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

"Stredoeurópsky výmenný program pre univerzitné štúdiá (CEEPUS) podporuje akademické mobility v strednej, východnej a juhovýchodnej Európe, prispieva k európskej integrácii a zdôrazňuje regionálne špecifiká," priblížil rezort.

Program umožňuje podľa MŠVVaŠ rozvíjať spoluprácu slovenských a zahraničných vysokých škôl pomocou vytvárania akademických sietí, v rámci ktorých sa uskutočňuje vedecko-výskumná spolupráca. Realizujú sa tiež mobility študentov, doktorandov, vysokoškolských učiteľov, výskumných/umeleckých pracovníkov, prípadne iných zamestnancov univerzít.

"V rámci programu CEEPUS je takisto možné realizovať exkurzie a letné školy, koordinačné stretnutia a jazykové kurzy, ktoré dopĺňajú odbornú a vedeckú spoluprácu medzi partnerskými univerzitami," uviedlo MŠVVaŠ.

Počas slávnostného podpisu dohody zároveň získala sieť koordinovaná Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre Ministerskú cenu pre najlepšiu sieť za rok 2021. Za roky 2022 a 2023 získali ministerskú cenu siete koordinované univerzitami z Chorvátska a Srbska, do ktorých boli zapojené aj štyri slovenské univerzity.

Program funguje od 1. decembra 1994 a Slovensko patrí k jeho zakladajúcim členom. Aktuálne sú v programe zapojené aj Česko, Maďarsko, Rakúsko, Poľsko, Chorvátsko, Slovinsko, Srbsko, Moldavsko, Bulharsko, Rumunsko, Čierna Hora, Severné Macedónsko, Albánsko, Bosna a Hercegovina, Moldavsko a Univerzita v Prištine v Kosove.

Spolupráca programu CEEPUS sa realizuje predovšetkým v rámci sietí pozostávajúcich aspoň z troch vysokých škôl, z toho aspoň dve musia byť z rôznych členských krajín programu.