Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

Slovensko sa po prvý raz zapája do Dňa prázdnych tried

Na snímke prázdna trieda vyššieho ročníka v škole. Foto: TASR/František Iván

Oslavy tohto dňa pripadajú každoročne na tretí júnový piatok, ktorý je medzinárodným dňom učenia sa na čerstvom vzduchu a sviatkom prepájania teoretických vedomostí s praktickým životom.

Bratislava 17. júna (TASR) - Slovensko sa po prvý raz zapája do celoeurópskej iniciatívy Deň prázdnych tried, ktorej cieľom je motivovať učiteľov k výučbe v prírode. Oslavy tohto dňa pripadajú každoročne na tretí júnový piatok, ktorý je medzinárodným dňom učenia sa na čerstvom vzduchu a sviatkom prepájania teoretických vedomostí s praktickým životom. Iniciatíva sa začala v roku 2012 vo Veľkej Británii, nazvaná ako Empty Classroom Day, a postupne sa rozšírila do celého sveta.

"Školy sa môžu zapojiť do osláv tohto dňa akýmkoľvek nápadom, ktorý s deťmi realizujú mimo priestorov triedy. Ideálne je vziať deti niekam do prírody, kde môžu objavovať tajomstvá lesa, odhaľovať rozmanitosť života na lúke, spoznávať život vo vode atď. Vítané sú však aj hry na školskom dvore či akákoľvek inšpirujúca prechádzka na čerstvom vzduchu,“ uviedla Monika Chrenková z DAPHNE - Inštitútu aplikovanej ekológie, ktorý je spolu s partnermi z Poľska, Česka a Maďarska zapojený do projektu Medzinárodného vyšehradského fondu "Vyšehrad – do divočiny".

S cieľom motivovať pedagógov k tejto forme výučby pripravila mimovládna organizácia Daphne v spolupráci s Metodicko-pedagogickým centrom sériu štyroch vzdelávacích seminárov, ktoré sa realizujú vďaka podpore Európskej komisie a Ministerstva životného prostredia SR v rámci projektu „Ochrana a obnova území NATURA 2000 v cezhraničnom regióne Bratislava“.

Semináre prebiehali formou exkurzií do Území európskeho významu, nachádzajúcich sa v okolí Bratislavy. Viac ako 30 učiteľov Bratislavského kraja spoznávalo počas štyroch popoludní priamo v teréne lúčne i lesné biotopy, život vo vode i dávny svet ukrytý v kameňoch. Každá exkurzia bola obohatená o praktické aktivity a hry, pomocou ktorých pedagógovia hravou formou priblížia deťom tajomstvá prírody, ako aj vybrané učivo z prírodovedy, vlastivedy, chémie či matematiky.