Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Štrajk cez maturity nebude

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Nové školské odbory, ktoré na vyhlásenie štrajku v deň 13. marca zbierali mandát od učiteľov, ustúpili. Nevyzbierali dostatočný počet podpisov.

Bratislava 6. marca (TASR) - Písomné maturity a deviatacky monitor na budúci týždeň nenaruší štrajk učiteľov. Nové školské odbory (NŠO), ktoré na vyhlásenie štrajku v deň 13. marca zbierali mandát od učiteľov, ustúpili. „Počet vyzbieraných podpisov nebol dostatočný na to, aby bol štrajk vyhlásený,“ oznámili NŠO, ktoré sa dnes stretli v Ružomberku. Štrajk by vyhlásili v prípade, keby získali podpisy od 50.000 zamestnancov škôl.

"Získali sme púhych 1148 podpisov. Myslím, že tomu pomohli aj listy starých odborov, ktoré o tom hovorili alibisticky, že uškodíme žiakom," povedal líder NŠO Ľudovít Sebelédi. Dodal, že v školstve vládne skepsa a strach o zamestnanie, no väčšina učiteľov si myslí, že niekto veci napraví za nich bez toho, že museli "prstom hnúť". Rezort školstva na správu, že štrajk nebude, reagoval s tým, že rozhodnutie berie na vedomie.

Štrajkom, keď majú stredoškoláci písomné maturity a deviataci monitor, chceli nové školské bojovať za tri požiadavky. Prvou bolo zvyšovať podiel HDP investovaný do školstva každoročne o jedno percento až do výšky šesť percent HDP a priamo financovať školy. Ďalšou požiadavkou bolo zvýšenie tarifných platov pre všetkých zamestnancov škôl od 1. septembra 2013 o 25 percent a o ďalších 20 percent od 1. januára 2014. NŠO taktiež volali po tom, aby pedagogickí zamestnanci tvorili v radách škôl nadpolovičnú väčšinu.  



Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku označil štrajk 13. marca za neadekvátny a svojim členom odporučil, aby zvážili, či sa doň zapoja.


ONDEK: Nové školské odbory nezvládli situáciu


Na snímke predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavol Ondek počas brífingu s novinármi 28. novembra 2012 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
Nové školské odbory (NŠO) asi zistili, že nezvládli situáciu, a preto hádžu vinu na "staré odbory". Týmito slovami reagoval predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek na tvrdenia NŠO, že aj pre ich vyjadrenia sa do štrajku chcelo zapojiť tak málo učiteľov. Odborový zväz totiž označil štrajk 13. marca za neadekvátny a svojim členom odporučil, aby zvážili, či sa doň zapoja.

"Od výroku NŠO sa dištancujeme, to je asi o tom, že sami zistili, že nezvládli situáciu, a vinu hádžu na niekoho iného. My sa necítime byť vinní, ideme svojou cestou," povedal dnes pre TASR Ondek.

Ondek hovorí, svoje požiadavky budú presadzovať vlastnou cestou. Na budúci týždeň chystajú konferenciu, na ktorej sa majú zúčastniť aj premiér a zástupcovia viacerých ministerstiev, ale aj zahraniční hostia. "Na budúci týždeň máme odbornú konferenciu k problémom v školstve, kde chceme nastaviť zrkadlo tomu, čo je v školstve zlé, čo je dobré, tak, aby závery, ktoré vzídu z tohto odborného stretnutia, boli dané aj do systémových zmien v rámci ministerstva školstva," podčiarkol Ondek s tým, že keď ministerstvo nepretaví ich požiadavky do systémových zmien, o ďalších krokoch rozhodnú orgány zväzu.