Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Absolventi Univerzity Komenského budú mať možnosť absolvovať promócie

Ilustračné foto. Foto: TASR Dano Veselský

Rektor umožnil dekanom, aby rozhodli, či ich fakulta promócie robiť bude alebo nie.

Bratislava 14. mája (TASR) – Tohtoroční absolventi Univerzity Komenského v Bratislave budú mať možnosť absolvovať slávnostné promócie. Rozhodol o tom vo štvrtok rektor UK Marek Števček. Minulý týždeň univerzita poslala Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva Bratislava návrh opatrení týkajúcich sa výučby, skúškového obdobia, a tiež letných promócií. Regionálny hygienik tieto podmienky pre bratislavské fakulty odsúhlasil. Finálne rozhodnutie, či fakulta promócie zorganizuje, je na dekanoch fakúlt. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Lenka Miller.

Slávnostné promócie na Univerzite Komenského sa konajú v priestoroch historickej Auly UK na Šafárikovom námestí. Tento rok primárne prebehnú magisterské a doktorské promócie. Organizáciu bakalárskych promócií odporúča regionálny hygienik zvážiť.

Podmienky organizácie promócií budú podľa Miller viaceré. Ide napríklad o dodržanie maximálne 50-percentnej kapacity miestnosti a zároveň maximálne 150 osôb v interiéri a 200 v exteriéri. Znamená to, že každý absolvent si bude môcť pozvať maximálne dvoch hostí. „Účasť na promóciách bude povolená len osobám, ktoré predložia negatívny výsledok testu na ochorenie COVID-19 nie starší ako 24 hodín (antigénový), alebo 72 hodín (PCR test), alebo sú zaočkované," uviedla Miller. Pripomenula, že účasť na slávnostnej promócii je dobrovoľná, študenti, ktorí nemajú záujem promócie absolvovať, si môžu diplomy prevziať na oddelení vzdelávania rektorátu univerzity. „Univerzita zabezpečí online stream, takže ďalší rodinní príslušníci či priatelia budú môcť obrad sledovať aj bez fyzickej účasti," dodala Miller.

Rektor umožnil dekanom, aby rozhodli, či ich fakulta promócie robiť bude alebo nie. „Je preto možné, že niektoré fakulty sa rozhodnú promócie tohto roku neorganizovať, alebo ich odložiť. Ak však daná fakulta promócie usporiada, budú sa môcť prihlásiť aj študenti, ktorí ukončili štúdium pred rokom a budú môcť absolvovať promócie v náhradnom termíne," doplnila hovorkyňa UK.

Okrem návrhu opatrení k organizácii promócií regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava odsúhlasil aj opatrenia týkajúce sa prezenčnej výučby študentov vybraných študijných programov, pre ktorých je absolvovanie prezenčnej výučby nevyhnutné na ukončenie ročníka či štúdia (praxe, laboratórne práce a pod.). Schválené sú aj podmienky konania záverečných a štátnych skúšok či ubytovania pre študentov, ktorí to potrebujú zo študijných dôvodov. Opatrenia sa môžu zmeniť v závislosti od vývoja epidemickej situácie a zmien v COVID automate.