Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika chce vrátiť úctu k faktom

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Univerzita si želá, aby sa misinformácie, dezinformácie, fake news, hoaxy alebo trolling postupne vytratili z povedomia ľudí a zo spoločnosti.

Košice 22. augusta (TASR) – Vrátiť do verejného prostredia úctu k faktom a hodnotám spätých s pravdou má pomôcť nová kampaň Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach Overuj si fakty. Na šírenie osvety o dezinformáciách, hoaxoch a fake news spustila v rámci nej na internete aj novú webovú stránku, informoval TASR tlačový referent UPJŠ Tomáš Zavatčan.

„Hlavnou časťou kampane je webová stránka overujsifakty.sk, ktorá vysvetľuje, čo je to dezinformácia, ako ju rozoznať a objaviť v informačnom toku na internete, aké sú typy dezinformácií, ako sa dajú overiť fakty," priblížil s tým, že stránka sa tiež venuje otázkam kybernetickej bezpečnosti, pričom sa opiera o činnosť jediného akademického bezpečnostného tímu na Slovensku CSIRT-UPJŠ.

Podľa Zavatčana má však kampaň presahovať „obyčajnú informačnú úroveň". „Ponúka aj presné tipy, ktoré pomôžu ochrániť dáta pred phishingom, scarewareom či nežiadanou a falošnou technickou podporou," ozrejmil. Portál zároveň ponúka odkazy na ďalšie zdroje s doplnkovými informáciami, či už v podobe odborných publikácií alebo webových stránok.

„Na našej univerzite si želáme, aby sa misinformácie, dezinformácie, fake news, hoaxy alebo trolling postupne vytratili z povedomia ľudí a zo spoločnosti, a aby vo verejnom prostredí opäť rezonovala úcta k faktom a hodnotám spätých s pravdou," uviedla prorektorka pre marketing a vzťahy s verejnosťou UPJŠ v Košiciach Regina Hučková.