Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Základné školy môžu získať grant na podporu inkluzívneho vzdelávania

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Zapojiť sa môžu ZŠ s už začatým procesom inklúzie, ktoré zabezpečujú výchovu a vzdelávanie všetkých žiakov bez rozdielu.

Bratislava 20. mája (TASR) - Základné školy môžu získať grant na podporu inkluzívneho vzdelávania. V pilotnom ročníku by sa mali podporiť dve základné školy celkovou sumou 200 000 eur. O podporu sa môžu uchádzať školy z celého Slovenska do 30. júna. Projekt Naša inkluzívna škola spustila Nadácia Volkswagen Slovakia.

Projekt prepája výstupy z doterajších aktivít mimovládnych organizácií v oblasti inklúzie. Podporuje základné školy na ceste ku komplexnej inklúzii. Súčasťou neho je prezentácia možností a významu inklúzie a rešpektujúceho prostredia rodičom a širokej verejnosti. Okrem priamych benefitov pre žiakov budú podporené školy zároveň slúžiť ako príklady dobrej praxe.

"Inkluzívne vzdelávanie je ešte aj oveľa viac. Je to participatívna a demokratická kultúra školy, sú to medzigeneračné priateľstvá a rozvoj sebareflexie, podpora každého človeka teda aj učiteľa, kuchárky či rodičov. Potrebujeme školy, v ktorých sú láskyplné medziľudské vzťahy, ktoré prispievajú k nenásiliu a kultúre dialógu," povedal Viktor Križo z Inklucentra – Centra inkluzívneho vzdelávania.

Zapojiť sa môžu ZŠ s už začatým procesom inklúzie, ktoré zabezpečujú výchovu a vzdelávanie všetkých žiakov bez rozdielu. Ďalej tie, ktoré spolupracujú s lokálnou sieťou podporujúcou inkluzívne vzdelávanie v širšom rámci alebo ZŠ so zázemím v podobe funkčného školského podporného tímu so zameraním na inkluzívne vzdelávanie.