Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Školy budú môcť využiť učebnice pre deti cudzincov v online podobe

Deti na snímke z 24. februára 2022 kráčajú k vlaku držiac sa za ruky na nástupišti v Kramatorsku, Doneckej oblasti na východnej Ukrajine. Foto: TASR/AP

Jazyková škola iCan z Bratislavy sa dlhodobo venuje vyučovaniu slovenčiny prichádzajúcich cudzincov. V reakcii na nevyhnutnú pomoc prichádzajúcim Ukrajincom pripravuje aj maľovanky.

Bratislava 25. februára (TASR) - Základné školy budú môcť využiť učebnice pre deti cudzincov, aby sa dokázali naučiť po slovensky a jednoduchšie sa začleniť do vzdelávacieho procesu a kolektívu. Dva roky sa pripravuje set učebníc a pracovných zošitov a v súčasnosti je v takej podobe, že ho vydavateľ môže poskytnúť školám v online podobe.

Alona Kurotová z Medzinárodnej asociácie lekárov na Slovensku, ktorá zároveň prevádzkuje jazykovú školu iCan, povedala, že na Slovensko môžu zamieriť aj ruské rodiny žijúce buď na Ukrajine, ale aj v Rusku odmietajúce vojnu. Viaceré slovenské mestá už avizovali prípravu na ich príchod. Rovnako sa však podľa jej slov musia pripraviť aj slovenské školy, keďže prichádzajú primárne rodiny s deťmi.

"V tejto kritickej chvíli sme radi, že môžeme poskytnúť školám sadu učebníc a pracovných zošitov, ktoré vydávame v spolupráci so Štátnym pedagogickým ústavom a so spolufinancovaním z programu Erasmus. Ide o učebnice slovenčiny pre deti cudzincov, ktoré pripravujeme už dva roky," uviedla Iveta Tunegová, koordinátorka projektu knihy pre deti cudzincov. Vydanie učebníc bolo naplánované na druhú polovicu roka v printovej podobe. "Z dôvodu vzniknutej situácie urýchľujeme materiály týkajúce sa ukrajinského a ruského jazyka a vieme všetky knihy a pracovné zošity poskytnúť školám v online forme," priblížila.

Ide o set piatich učebníc a pracovných zošitov určených pre predškolákov a žiakov prvého a druhého stupňa základných škôl. "Pripravuje sa aj manuál určený riadiacim a pedagogickým zamestnancom, aby vedeli s prichádzajúcimi deťmi lepšie pracovať. Pracujú na ňom odborníci zo Štátneho pedagogického ústavu," skonštatovala Tunegová.

Jazyková škola iCan z Bratislavy sa dlhodobo venuje vyučovaniu slovenčiny prichádzajúcich cudzincov. V reakcii na nevyhnutnú pomoc prichádzajúcim Ukrajincom pripravuje aj maľovanky. "Je to dôležité, pretože na Ukrajine a v Rusku sa píše azbukou a mnohé deti neovládajú latinku," uzavrela Kurotová.