Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Slovensko

O štrajku cez maturity a monitor rozhodnú Nové školské odbory 6. marca

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

NŠO chcú štrajkom bojovať za tri požiadavky. Prvou je zvyšovať podiel HDP investovaný do školstva každoročne o jedno percento až do výšky šesť percent HDP a priamo financovať školy.

Bratislava 19. januára (TASR) – O tom, či učitelia pôjdu do štrajku v deň, keď deviatakov čaká tzv. monitor a stredoškolákov písomné maturity, rozhodnú Nové školské odbory (NŠO) 6. marca. Koľko zamestnancov škôl zatiaľ odsúhlasilo takýto postup, nechcú povedať.

Podporu štrajku v deň 13. marca začali NŠO písomne zisťovať medzi zamestnancami škôl začiatkom januára. Štrajk chcú zorganizovať len v prípade, ak dostanú kladnú odpoveď od nadpolovičnej väčšiny školských zamestnancov. "Priebežne nebudeme zverejňovať žiadne čísla," povedal pre TASR líder NŠO Ľudovít Sebelédi. Na diskusnom fóre učiteľov na sociálnej sieti napísal, že obálky na podporu štrajku prišli už aj zo škôl, kde nemajú nové odbory základnú organizáciu.

NŠO chcú štrajkom bojovať za tri požiadavky. Prvou je zvyšovať podiel HDP investovaný do školstva každoročne o jedno percento až do výšky šesť percent HDP a priamo financovať školy. Ďalšou je zvýšenie tarifných platov pre všetkých zamestnancov škôl od 1. septembra 2013 o 25 percent a o ďalších 20 percent od 1. januára 2014. NŠO taktiež volajú po tom, aby pedagogickí zamestnanci tvorili v radách škôl nadpolovičnú väčšinu.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Pavel Neubauer
"Odmietame, aby sa študenti stávali rukojemníkmi. Ide o mladých ľudí, ktorí nemajú žiadnu zodpovednosť za 20-ročný stav nášho školstva," reagoval na iniciatívu hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Vláda podľa neho vo svojom programovom vyhlásení uviedla, že je nutné dávať viac peňazí do školstva. "Zároveň však miera zvýšenia musí zohľadňovať možnosti verejných financií," reagoval na prvú požiadavku NŠO. Riešenie rezort vidí v postupnom zvyšovaní financií do školstva, ktoré chce vláda realizovať zároveň so zvyšovaním efektívnosti ich využívania. Ministerstvo podľa neho považuje za kontraproduktívne, aby mali pedagogickí zamestnanci väčšinu v radách škôl. Tie totiž majú kompetenciu navrhovať na vymenovanie alebo odvolanie riaditeľov škôl, pričom návrh na vymenovanie je pre zriaďovateľa záväzný. "Rada školy však nemá žiadnu zodpovednosť z titulu právnych vzťahov. Z uvedeného dôvodu je kontraproduktívne, aby mali zamestnanci v tomto orgáne väčšinu, nakoľko by rozhodovali o existencii alebo neexistencii svojho nadriadeného," zdôvodnil hovorca.

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku považuje štrajk 13. marca za neadekvátny a svojim členom odporučil, aby zvážili, či sa doň zapoja. Odborári požadujú, aby minister akceptoval ich požiadavky pri tvorbe vízie o ďalších krokoch v školstve. Tú má parlamentu predložiť do konca marca. Spolu so stavovskými organizáciami chystá odborový zväz výzvu pre vládu, kde chcú tlmočiť svoje požiadavky. Jednou z nich je aj pätpercentné zvýšenie platov od 1. júla tohto roka. Ak minister nebude akceptovať požiadavky odborárov, sú pripravení obnoviť prerušený štrajk alebo pokračovať v protestoch. "Podporili sme predchádzajúci štrajk, takže je možné, že keď sa pôjde štrajkovať, tak to podporíme, ale určite to zvážime. S podporou budeme opatrnejší," hovorí Sebelédi, podľa ktorého "staré" odbory robia z NŠO radikálov.