Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Školy v septembri dostanú finančný príspevok na žiakov z Ukrajiny

Na snímke noví žiaci, odídenci z Ukrajiny počas vyučovania vo štvrtom ročníku ZŠ. Prešov, 22. marca 2022. Foto: TASR - Milan Kapusta

Príspevok na jedného žiaka bude podľa rezortu školstva vo výške zhruba 200 eur.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Školy v septembri dostanú finančný príspevok na žiakov z Ukrajiny. Pôjde o financie z eurofondov za predchádzajúce obdobie marec až august v objeme viac ako desať miliónov eur. Pre TASR to potvrdil odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

V novom školskom roku budú finančné prostriedky vyčleňované podľa počtu detí z Ukrajiny, ktoré vykáže škola ku koncu mesiaca. Príspevok na jedného žiaka bude podľa rezortu školstva vo výške zhruba 200 eur.

V spolupráci Národného inštitútu vzdelávania a mládeže s UNICEF tiež vzniknú nové pozície, koordinátori na regionálnych úradoch školskej správy v ôsmich krajských mestách, ktorí budú zodpovední za vzdelávanie žiakov z Ukrajiny. "Na starosti budú mať ich zaraďovanie do škôl alebo budú metodicky usmerňovať školy. Venovať sa budú aj jazykovým kurzom pre učiteľov," uviedli z rezortu školstva.

V novom školskom roku sa školy môžu oprieť aj o pomôcku pre školy s modelovými situáciami k začleňovaniu žiakov z Ukrajiny.

Žiaci sa po letných prázdninách vrátia do škôl opäť v pondelok 5. septembra.