Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort školstva: Záujem o samotesty pre žiakov prejavilo 48 % škôl

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

B. Gröhling povedal, že z informácií, ktoré má napríklad aj od Eleny Prokopovej, by nemala od septembra prísť významná vlna ochorenia COVID-19.

Bratislava 23. júna (TASR) - Školy zisťovali od rodičov záujem o antigénové samotesty pre žiakov na nový školský rok 2022/2023 v období od 30. mája do 7. júna. O dobrovoľné antigénové samotestovanie prejavilo záujem viac ako 48 percent všetkých žiakov. Pre TASR to potvrdili z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Rezort školstva sa aj takouto formou pripravuje na nasledujúci školský rok 2022/2023 a zároveň na bezpečný návrat žiakov do škôl v súvislosti s ochorením COVID-19. "Pre školy, ktoré zisťujú záujem o antigénové samotesty od rodičov pre budúcich žiakov prvých ročníkov v školskom roku 2022/2023, je termín zisťovania záujmu posunutý do 24. júna (napríklad e-mailom), a to z dôvodu vydávania rozhodnutí o prijatí. Pokiaľ však škola už pozná počet aj pre takýchto žiakov, automaticky môže o antigénové samotesty žiadať," uviedol rezort školstva.

Záujem o dobrovoľné antigénové testovanie prejavilo 48 percent žiakov, pričom v tomto čísle ešte nie sú zahrnutí všetci žiaci budúcich prvých ročníkov.

Rezort školstva uviedol, že antigénové samotesty distribuované koncom školského roka 2021/2022 pre žiakov základných, stredných a špeciálnych škôl, o ktoré rodičia prejavili záujem, sú určené na použitie v školskom roku 2022/2023 v prípade opätovného výskytu ochorenia COVID-19. "Antigénové samotesty, ktoré sa distribuujú pre žiakov, ktorých rodičia o ne prejavia záujem, sú distribuované v balíkoch po päť kusov," spresnil rezort školstva.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) povedal, že z informácií, ktoré má napríklad aj od hlavnej odborníčky Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Eleny Prokopovej, by nemala od septembra prísť významná vlna ochorenia COVID-19. "Ale aj tak sme urobili opatrenia a požiadali sme všetky školy, aby zistili záujem rodičov o možnosť testovania od septembra," povedal.

Na regionálnych úradoch bolo podľa slov ministra k dispozícii cez jeden milión testov. "Požiadali sme o ďalšie dva milióny testov, ktoré už boli rozdistribuované. Už sme ich aj rozdistribuovali na jednotlivé školy, rodičia si ich môžu vyzdvihnúť teraz pred letom a ak príde tá situácia, na začiatku školského roka si ich budú môcť vyzdvihnúť," povedal Gröhling. V prípade prvákov budú testy distribuované neskôr. "Fungovanie bude veľmi podobné, ale na rozhodnutie regionálnych úradov a z mojej pozície už nebudeme zatvárať školy," uzavrel.