Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

TASR spolupracuje s FMK UCM na výučbe predmetu Agentúrna žurnalistika

Memorandum o spolupráci podpísali generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala (vpravo) a dekanka Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda (FMK UCM) v Trnave Ľudmila Čábyová. Zmluva umožní študentom stáž v agentúre, otvára príležitosť pre štipendia a pre najlepších kontrakt v TASR. Súčasťou dohody je spolupráca pri tvorbe bakalárskych, diplomových prác, ale i možnosť výučby odborníkov z TASR na fakulte. Bratislava, 27. marca 2019. Foto: TASR - Michal Svítok

Spolupráca TASR a UCM trvá už tri roky a predmet absolvovalo vyše sto študentov.

Bratislava 15. júna (TASR) - Zápisom hodnotení študentov sa skončil letný semester predmetu Agentúrna žurnalistika na Fakulte masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave. Výučbu predmetu zabezpečuje Tlačová agentúra Slovenskej republiky.

Ide o dvojsemestrálny voliteľný predmet pre študentov tretieho ročníka bakalárskeho štúdia a prvého ročníka magisterského štúdia. Spolupráca TASR a UCM trvá už tri roky a predmet absolvovalo vyše sto študentov.

"Považujeme za dôležité, aby ľudia z praxe ponúkali svoje vedomosti a skúsenosti pre študentov. Buduje sa tak dôvera vo verejnoprávny produkt a dôvera k overeným správam, ktoré sú podpísané kredibilnou značkou a sú postavené na faktoch a jasných zdrojoch," povedal generálny riaditeľ Vladimír Puchala.

Na snímke vedúca Zahraničnej redakcie Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Monika Himpánová (tretia vpravo) vyučuje predmet Agentúrna žurnalistika študentov Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave v priestoroch TASR v Bratislave.
Foto: TASR – Martin Baumann


TASR podľa jeho slov takto v neposlednom rade vychováva budúcich novinárov. "Agentúrne písanie patrí k základným pilierom kvalitnej žurnalistiky. Ceníme si kvalitnú a inšpiratívnu spoluprácu s dekankou FMK Ľudmilou Čábyovou a jej tímom," doplnil Puchala.

Prednášky a semináre prebiehali v Trnave na univerzite i priamo v priestoroch TASR v Bratislave. Zabezpečovali ich okrem generálneho riaditeľa aj vedúci jednotlivých redakcií TASR. Študenti dostali informácie o práci so zdrojmi a faktami, o princípoch agentúrneho písania v spravodajstve, agentúrnej fotografii, športovej žurnalistike či editorskej práci na webe.
Na snímke vedúci Ekonomickej redakcie Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Vladimír Jombík (vľavo) vyučuje predmet Agentúrna žurnalistika študentov Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave v priestoroch TASR v Bratislave.
Foto: TASR – Martin Baumann

Dekanka Čábyová spoluprácu oceňuje. "Tento voliteľný predmet bol vytvorený z iniciatívy TASR a je zabezpečovaný výlučne jej zamestnancami. Vďaka profesionálom z TASR môžeme vychovávať absolventov, ktorí majú vedomosti o práci v agentúrnom spravodajstve, sú schopní kriticky myslieť, dokážu hodnotiť a analyzovať agentúrne správy, rozvíjajú si argumentačné a tvorivé schopnosti," uviedla.

Veľmi cenná spolupráca s TASR je podľa jej slov aj v oblasti posudzovania študijných programov a spätnej väzby na študijné plány s cieľom vychovať dobre pripraveného absolventa pre mediálnu prax.
Na snímke editorka Obrazovej redakcie Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Andrea Kutišová (uprostred sedí) počas výučby študentov Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave v rámci predmetu Agentúrna žurnalistika v priestoroch TASR v Bratislave.
Foto: TASR – Martin Baumann

Spoluprácu TASR so študentmi ocenili aj členovia parlamentného výboru pre kultúru a médiá pri prerokovaní výročnej správy TASR za rok 2021. Členka výboru Monika Kozelová (OĽANO) zvýraznila význam edukatívnej činnosti agentúry v rámci výučby predmetu agentúrna žurnalistika na Univerzite Cyrila a Metoda v Trnave.

Na snímke generálny riaditeľ Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Vladimír Puchala (vpravo) vyučuje predmet Agentúrna žurnalistika študentov Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave v priestoroch TASR v Bratislave.
Foto: TASR – Martin Baumann