Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

I. Matovič: Jediným vinníkom nízkej volebnej účasti sú politici

Igor Matovič Foto: TASR/Martin Baumann

Matovič priznal, že predpokladal v rámci hnutia víťazstvo lídra kandidátky Jozefa Viskupiča a že Škripek bude v tesnom závese.

Bratislava 25. mája (TASR) - Jediným vinníkom nízkej volebnej účasti v sobotňajších (24. 5.) voľbách do Európskeho parlamentu (EP) sú politici, ktorí ľuďom dostatočne politiku zhnusili. Pred novinármi to dnes uviedol líder OĽaNO Igor Matovič, ktorého hnutie podľa odhadovaných výsledkov získalo v eurovoľbách jeden mandát. Toho by sa mal zatiaľ ujať poslanec NR SR Branislav Škripek.

"Politici urobili všetko pre to, aby ľudia voliť nechodili. Zároveň nedokázali ľuďom vysvetliť, prečo sú tieto voľby dôležité," povedal v jednej z reštaurácií v bratislavskom Ružinove, kde si hnutie OĽaNO pozvalo svojich priaznivcov. Podľa jeho slov je však rád, že z voličov OĽaNO až 95 percent využilo krúžky, čiže nad voľbou rozmýšľali.

Matovič priznal, že predpokladal v rámci hnutia víťazstvo lídra kandidátky Jozefa Viskupiča a že Škripek bude v tesnom závese. "Aj vzhľadom na nízku účasť je výsledok takýto, rešpektujeme ho. Bola to súťaž tém, ktoré jednotliví kandidáti prinášali. Výsledkom je, že vyhrala téma hlasu kresťanov v Európe, ktorú priniesol Braňo Škripek," dodal.

B. Škripek: Slovensku na konzervatívnych hodnotách záleží


Skutočnosť, že z 13 zvolených slovenských europoslancov je päť jasne konzervatívnych, je vyjadrením, že Slovensku na konzervatívnych hodnotách záleží. Pre TASR to dnes uviedol politik Branislav Škripek, ktorý sa podľa odhadov výsledkov sobotňajších (24.5.) eurovolieb stal novým europoslancom za hnutie OĽaNO.

"Mrzí ma však, že vláda a ministerstvá urobili pre zviditeľnenie týchto volieb málo. V médiách sa zase objavili pohľady, že europoslanci sú darmožráči s vysokými platmi, čo možno znechutilo voličov," podotkol na margo nízkej volebnej účasti.

Branislav Škripek
Foto: TASR/Pavel Neubuer
Škripek zároveň upozornil, že ľuďom na Slovensku sa chce venovať aj naďalej. "Mám projekt mobilnej poslaneckej kancelárie. Vidím nádej na zmenu politiky a spoločenského diania. Musí sa do toho zapojiť verejnosť, nemožno nechať politiku len politikom. Verejnosť sa musí starať o to, čo sa tu deje," apeloval.

Poslanec NR SR Škripek, ktorý sa podľa doterajších odhadov prekrúžkoval do europarlamentu zo štvrtého miesta, zo srdca ďakuje všetkým voličom, ktorí ho podporili. "Bola to moja komunita, ktorá ma volila. Som vďačný aj hnutiu OĽaNO, že som mohol takto preukázať, že ľudia na možnosť krúžkovania reagujú," dodal.

OĽaNO by teda malo mať jedného europoslanca. Lídrom ich kandidátky bol poslanec NR SR Jozef Viskupič, ktorý neuspel.

Trinásť miest v Európskom parlamente by mali obsadiť: Maroš Šefčovič, Monika Flašíková Beňová, Boris Zala, Vladimír Maňka (všetci Smer-SD), Anna Záborská, Miroslav Mikolášik (obaja KDH), Ivan Štefanec, Eduard Kukan (obaja SDKÚ), Branislav Škripek (OĽaNO), József Nagy (Most-Híd), Richard Sulík (SaS), Pál Csáky (SMK) a Jana Žitňanská (Nova, KDS, OKS).

Oficiálne výsledky volieb do EP sa začnú zverejňovať rovnako ako v ostatných štátoch EÚ dnes o 23. hodine, v sídle Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku na bratislavských Palisádach. Priebežné výsledky zverejňované nebudú.