Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Škripek chce zákonom vykázať z rokovacej sály opitých poslancov

Branislav Škripek Foto: TASR/Pavel Neubuer

Podnetom pre návrh bol pre Škripeka poslanec Ján Senko, ktorý si pred svojím vystúpením v sále koncom minulého roka údajne dal za pohárik, ale aj bývalý líder národniarov Ján Slota.

Bratislava 21. februára (TASR) - Poslanci, ktorí prídu na rokovanie parlamentnej schôdze pod vplyvom alkoholu, by mali byť podľa poslanca za OĽaNO Branislava Škripeka vykázaní z rokovacej sály. Za takýto deň by navyše nemali dostať plat. Škripek hovorí, že ho vždy pohoršovalo, keď videl, že poslanci, ktorí hlasovaním rozhodujú o osudoch ľudí, mohli byť v práci opití.

"V každej inej práci hrozí zamestnancovi za požitie alkoholu výpoveď. Takéto správanie poslanca je nemorálne a v rozpore s princípmi rovnosti a dobrých mravov. Každý pracujúci človek je povinný podrobiť sa vyšetreniu na zistenie alkoholu alebo inej návykovej látky, ak je podozrivý, že sa nachádza pod ich vplyvom a mohol by v takom stave podávať znížený pracovný výkon a spôsobiť škodu," povedal na dnešnom brífingu opozičný poslanec.

Zmenu chce presadiť zmenou rokovacieho poriadku. Podľa tejto novely by sa poslanec, ktorý je viditeľne pod vplyvom alkoholu, mal podrobiť na podnet niektorého z poslaneckých klubov dychovej skúške. V prípade pozitívneho výsledku, ale tiež, ak sa poslanec odmietne skúške podrobiť, sa jeho vykázanie zo sály bude považovať za neospravedlnenú neúčasť na rokovacom dni.

Škripek priznal, že podnetom pre tento návrh bol pre neho poslanec Smeru-SD Ján Senko, ktorý si pred svojím vystúpením v sále koncom minulého roka údajne dal za pohárik, ale aj bývalý líder národniarov Ján Slota.