Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Sestry: Návrh Zákonníka práce stavia zdravotníkov medzi iných občanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Komora odmieta aj ďalší opozičný návrh novely zákona k zmenám sústavného vzdelávania z dielne poslancov za SaS.

Bratislava 11. júna (TASR) - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) nesúhlasí s návrhom novely Zákonníka práce z dielne poslanca parlamentu Petra Stachuru (KDH). Úprava podľa nej stavia zdravotníkov do polohy "iných občanov" a môže viesť k ich ešte väčšiemu odporu pracovať v systéme. Vyplýva to z jej vyjadrenia pre TASR v reakcii na novelu, ktorá má priniesť predĺženie výpovednej lehoty pri lekároch, sestrách a pôrodných asistentkách pracujúcich u zamestnávateľa viac ako päť rokov.

"Novela má za cieľ poskytnúť dostatok času zamestnávateľom pripraviť sa na situáciu v prípade výpovede zamestnanca, avšak podobne ako v predošlých obmedzeniach, ktoré platia len na zdravotníckych pracovníkov, dostáva do nepriaznivej situácie zamestnanca," skonštatovala. Pýta sa, či za nedostatok zdravotníkov nemôžu takéto anomálie v Zákonníku práce.

Zmeny podľa nej namiesto benefitov pre nedostatkové profesie evokujú snahu o represie. "To, prirodzene, bude mať za následok ešte väčší odpor zdravotníkov pracovať v systéme zdravotníctva na Slovensku," poznamenala. Poukázala na dlhodobé snahy politikov či zamestnávateľov o oklieštenie právomocí zdravotníkov nad rámec Zákonníka práce.

Komora odmieta aj ďalší opozičný návrh novely zákona k zmenám sústavného vzdelávania z dielne poslancov za SaS. Upozornila na to, že legislatíva môže mať pre nedôslednosť negatívny vplyv na kvalitu ošetrovateľskej starostlivosti. Poukázala na to, že po zmene by mali sústavné vzdelávanie sestier a pôrodných asistentiek zabezpečovať a hodnotiť zamestnávatelia. Tí na to podľa nej nie sú kvalifikačne ani odborne spôsobilí. "Za daných okolností možno logicky očakávať pokles kvality, ale aj kvantity sústavného vzdelávania, čo povedie k znižovaniu úrovne kvality poskytovanej ošetrovateľskej starostlivosti," dodala.

Návrh je podľa SKSaPA v rozpore s viacerými zákonmi, európskou legislatívou aj odporúčaniami najvýznamnejších medzinárodných sesterských organizácií. Poukázala aj na množstvo aplikačných problémov. Obáva sa, že po zmene bude problém so zabezpečením rovnakej úrovne vzdelávania a jeho hodnotenia. "Vzniká nezanedbateľné riziko, keď by sestry a pôrodné asistentky zamestnané u menších zamestnávateľov mali iné možnosti vzdelávania, ako sestry zamestnané u veľkých zamestnávateľov," skonštatovala.

Novela k zmenám v sústavnom vzdelávaní sestier má podľa predkladateľov, poslancov za SaS Jany Bittó Cigánikovej a Tomáša Szalaya, zefektívniť vzdelávanie a zabezpečiť konkurencieschopnosť sestier vo vzťahu k Česku. Úpravu legislatívy k výpovedným lehotám zase predkladateľ Stachura odôvodnil potrebou zamedziť fluktuácii celých oddelení z jednej nemocnice do konkurencie v krátkom časovom horizonte, ktorú zamestnávateľ nie je schopný kompenzovať.