Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

SKSaPA neeviduje registráciu sestry ani pôrodnej asistentky z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Tomáš Doboš

Môžeme konštatovať, že žiadne sestry a pôrodné asistentky z Ukrajiny nenastúpili, respektíve sa nezaregistrovali, uviedla Lazorová.

Bratislava 10. júna (TASR) - Na Slovensku sa neregistrovali žiadne sestry ani pôrodné asistentky z Ukrajiny. Pre TASR to potvrdila prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová.

"Na Slovensku v kategórii sestra a pôrodná asistentka sme nezaznamenali takmer žiadne zmeny, do registra sestier a pôrodných asistentiek v SKSaPA sa zatiaľ nikto neprihlásil, takže môžeme konštatovať, že žiadne sestry a pôrodné asistentky z Ukrajiny nenastúpili, respektíve sa nezaregistrovali," uviedla Lazorová.

Podotkla, že vzdelaním na Ukrajine sestry a pôrodné asistentky nespĺňajú podmienky odbornej spôsobilosti na výkon týchto povolaní, preto ich zamestnávatelia zaraďujú na základe posúdenia vzdelania ministerstvom školstva skôr ako zdravotníckych asistentov. "Postup je taký, že osoba, ktorá má záujem pracovať v slovenskom zdravotníctve, si musí dať uznať vzdelanie na ministerstve školstva, následne požiadať o registráciu v príslušnej komore, až potom môže byť zaradená ako zdravotnícky pracovník - stážista na konkrétnu pozíciu," vysvetlila šéfka komory.

Dočasnú odbornú stáž na Slovensku vykonáva podľa dát Ministerstva zdravotníctva SR zo začiatku júna jedna osoba v povolaní praktická sestra - asistent.