Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zdravotné sestry pripomínajú dôležitosť pôrodných asistentiek

Ilustračné foto Foto: TASR

Pôrodné asistentky majú svoje kompetencie, ktoré sú schopné vykonávať v praxi, a tak pomáhať a viesť ženy v predpôrodnom období, počas pôrodu a v popôrodnom období.

Bratislava 7. mája (TASR) – Starostlivosť o nízkorizikové tehotné ženy, matky a ich novorodencov je potrebné podporiť prostredníctvom činností pôrodných asistentiek. Pri príležitosti Medzinárodného dňa pôrodných asistentiek to pripomína Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek.

„V súčasnosti sú pôrodné asistentky vzdelané, využívajú získaný vedomostný potenciál a praktické zručnosti s citlivým individuálnym prístupom, maximálnym rešpektom a úctou ku klientkam, s uznaním a podporou ich práv a uspokojovaním osobitých potrieb. Majú patričné kompetencie na všetky činnosti, ktoré pramenia z ich vzdelania, a zároveň nesú za svoje rozhodnutia a činnosti plnú zodpovednosť," uviedla viceprezidentka pre pôrodnú asistenciu Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Adriana Nemčoková.

Napriek tomu, že podmienky na získanie odbornej spôsobilosti sú jednotné v rámci Európskej únie, uplatnenie kompetencií slovenských pôrodných asistentiek v praxi je podľa komory neporovnateľné so zahraničnými kolegyňami. Komora poukazuje na to, že vykonávajú svoje povolanie prevažne iba v nemocniciach a ambulanciách gynekológov, kde je obmedzená ich samostatnosť, čo má za následok pokles záujmu o štúdium pôrodnej asistencie, ako aj pokles záujmu o vykonávanie povolania. Problémom má byť aj nedostatočné finančné ohodnotenie.

Prezidentka komory Iveta Lazorová považuje za nevyhnutné, aby starostlivosť pôrodných asistentiek počas tehotenstva a šestonedelia bola uhrádzaná z verejného zdravotného poistenia v plnom rozsahu. „Pôrodné asistentky majú svoje kompetencie, ktoré sú schopné vykonávať v praxi, a tak pomáhať a viesť ženy v predpôrodnom období, počas pôrodu a v popôrodnom období. Je pre nás nepochopiteľné, že musíme roky bojovať, rokovať a zdôvodňovať potreby zmien na to, aby sa starostlivosť v pôrodnej asistencii dostala na úroveň, ktorú si zaslúži," zhrnula.