Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SKU: Kandidátov na riaditeľov škôl odrádza netransparentnosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovenská komora učiteľov eviduje viaceré podnety upozorňujúce na neférové výberové konania.

Bratislava 16. júna (TASR) - Slabá dôvera vo férovosť a transparentnosť výberových konaní na riaditeľov škôl sa podpisuje pod nízky záujem o túto pozíciu. Upozornila na Slovenská komora učiteľov (SKU).

SKU eviduje viaceré podnety upozorňujúce na neférové výberové konania. "Často sú konania neverejné, niekedy školy neuverejnia ani len dátum konania. Stretli sme sa s tým, že sme sa nevedeli dopátrať vízií kandidátov na riaditeľský post, teda k ich predstave, ako plánujú viesť školu. Často sa tiež vízie kopírujú," vymenoval Vladimír Crmoman, prezident SKU.

Negatívny trend potvrdil aj aprílový prieskum SKU v 465 materských, základných a stredných školách z 56 miest a obcí Slovenska. "V priemere sa do výberových konaní na riaditeľov v týchto školách hlásili iba dvaja kandidáti," skonštatoval Crmoman. Aj táto skutočnosť sa podľa neho podpisuje pod znižovanie atraktivity učiteľského povolania.

SKU preto spolu s Transparency International Slovensko (TIS) pripravili publikáciu "Transparentný výber riaditeľov škôl", ktorá má školám a ich zriaďovateľom pomôcť pri príprave dôveryhodnejších výberových konaní. "Najlepšia forma sú otvorené výberové konania. Tie pomáhajú znížiť riziká klientelizmu, diskriminácie či plagiátorstva," spresnil riaditeľ TIS Michal Piško. Dôležité je tiež rozhodovanie výberovej komisie na základe jasných a vopred zverejnených kritérií, čo sa podľa jeho slov v súčasnosti často nedeje. "Riaditelia sú pre školu kľúčovou osobnosťou a môžu ovplyvniť kvalitu vzdelávacieho procesu," poukázal Piško.

Publikácia prináša viac ako dve desiatky konkrétnych odporúčaní, ako výberové konania zlepšiť v praxi. Podľa SKU by v mnohých ohľadoch bola prínosom úprava nejednoznačnej legislatívy.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) s výhradami SKU nesúhlasí. "Proces je jasne nastavený a existuje viacero kontrolných mechanizmov. Preto hovoriť o netransparentných alebo neférových postupoch v praxi znamená spochybňovať zákonom predpísaný postup," reagoval pre TASR Michal Kaliňák, hovorca ZMOS.