Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SKU: Návrh rozpočtu pre školstvo na rok 2023 je nutným minimom

Na archívnej snímke uprostred predseda Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vláda šetrí na školstve a naše možnosti sa scvrkávajú, povedal Crmoman.

Bratislava 18. októbra (TASR) – Návrh rozpočtu na rok 2023 pre školstvo sa dá nazvať nutným minimom, uviedol to pre TASR prezident Slovenskej komory učiteľov (SKU) Vladimír Crmoman. Komora oproti iným rokom nevidí v návrhu rozpočtu žiadnu zásadnú zmenu. Zároveň SKU vyzýva nového ministra školstva, aby u premiéra a ministra financií zabojoval za zvýšenie rozpočtu pre školstvo.

"Do rozpočtu sa museli pridať financie na zvýšenie platov v školstve, na nároky, ktoré sa týkajú energií, ale aj na žiakov, ktorí pribudli," vymenoval Crmoman. Rozpočet podľa jeho slov ráta s nižším počtom zamestnancov v školstve, čo nevie, či je reálne. Preto je otázkou, či bude dostatok financií na zvyšovanie platov.

Už niekoľko rokov po sebe sa podľa šéfa SKU nezvyšuje normatív na žiaka, ani prevádzkový normatív, pričom všetky náklady rastú. "V praxi to znamená, že sa na školstve šetrí. Vláda šetrí na školstve a naše možnosti sa scvrkávajú. Týka sa to nákupu pomôcok, opráv a modernizácií škôl," povedal Crmoman.

Viac financií by malo podľa prezidenta SKU smerovať aj do prevádzky škôl a do možnosti, aby si školy mohli nakúpiť lepšiu techniku. Poukázal, že v školách sa pracuje na starých počítačoch. Nemôžeme si dovoliť nejaké veľké investície. "Zainvestovať je potrebné do prevádzky škôl a do učiteľa ako hlavného aktéra," povedal s tým, že síce má dôjsť v nasledujúcom roku k zvyšovaniu platov v školstve, ale riaditeľ nemá napríklad možnosť odmeniť kvalitu práce pedagógov. "Musíme si uvedomiť, že zvyšovanie platov nedobehne infláciu. Zásadne sa atraktivita učiteľského povolania nezmení, najmä nie v Bratislavskom kraji, kde chýba najviac učiteľov," povedal.

Na oblasť vzdelávania, vedy, výskumu a športu by malo ísť v roku 2023 takmer 4,5 miliardy eur. Výdavky na túto oblasť medziročne rastú o 481 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2023 až 2025, ktorý schválila v piatok (14. 10.) vláda.