Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

OZ Dom svetla: Skúsenosť s drogami obmedzuje možnosť liečby žltačky C

Ilustračná snímka Foto: TASR/Polícia

Podľa združenia sú z pohľadu šírenia hepatitídy práve drogovo závislí pacienti najviac ohrozenou skupinou.

Bratislava 18. marca (TASR) - Ľudia, ktorí majú skúsenosť s psychoaktívnymi látkami, narážajú na striktné obmedzenia prístupu k účinným liekom pri liečbe hepatitídy typu C. Upozorňuje na to občianske združenie (OZ) Dom svetla. Podľa Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSLP) ide o diskrimináciu. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pre TASR potvrdilo, že sa danými podnetmi zaoberá.

"Podľa nastavených kritérií MZ musia (drogovo závislí pacienti, pozn. TASR) najskôr jeden rok abstinovať, aby sa vôbec mohli dostať k potrebným liekom. Navyše, túto 12-mesačnú abstinenciu musia doložiť nálezom psychiatra a v trojmesačných intervaloch dokladovať, že abstinujú," uviedol Dom svetla.

Združenie tiež upozornilo, že definícia drogovo závislej osoby nie je jasne určená a v dôsledku toho sa za ne považujú aj ľudia, ktorí závislosťou trpeli v minulosti alebo mali s drogami jednorazovú skúsenosť. "K včasnej liečbe žltačky typu C sa tak nemusia dostať napríklad ani teenageri, ktorí jednorazovo zaexperimentovali s nejakou drogou. Aj od týchto osôb dnes poisťovne požadujú doloženie ročnej abstinencie a toxikologických testov v trojmesačných intervaloch," spresnilo OZ.

Podľa združenia sú z pohľadu šírenia hepatitídy práve drogovo závislí pacienti najviac ohrozenou skupinou. Odkladom liečby podľa nich dochádza k postupnému zhoršovaniu zdravotného stavu pacienta a ďalšiemu šíreniu nákazy.

SNSLP skonštatovalo, že v tomto prípade ide o diskrimináciu. Ministerstvo podľa SNSLP rozhodnutiami o podmienenom zaradení liekov do zoznamu kategorizovaných za spomínaných obmedzení porušilo články ústavy, ktoré hovoria o zákaze diskriminácie a práve na bezplatnú zdravotnú starostlivosť na základe zdravotného poistenia.

MZ SR sa podnetmi na diskrimináciu drogovo závislých pacientov v liečbe chronickej hepatitídy typu C zaoberá ako podnetmi na zmenu znenia aktuálne platných indikačných obmedzení. "Rezort zisťuje a analyzuje skutočný stav veci a obstaráva si potrebné podklady na príslušné konanie a následné rozhodnutie," uzavrelo MZ.