Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Zmena v zubnom lekárstve je podľa Komory zubných lekárov potrebná

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Smerovanie zubného lekárstva si podľa českých a slovenských zubárov bude vyžadovať uskutočnenie reformných a systémových krokov.

Bratislava 14. júna (TASR) - Na ďalšie fungovanie stomatológie budú potrebné reformné a systémové kroky. Nastavenie a procesy v zubnom lekárstve musia byť tvorené so Slovenskou komorou zubných lekárov (SKZL). Skonštatovali to predstavitelia SKZL po víkendovom pracovnom stretnutí aj so zástupcami Českej stomatologickej komory.

"Nastavenie a procesy v zubnom lekárstve musia byť tvorené so Slovenskou komorou zubných lekárov ako odborným garantom zubného lekárstva. Riešenie potrieb pacienta je naším záujmom, zároveň riešenie ekonomických a spoločenských záujmov zubných lekárov je našou oprávnenou úlohou," skonštatoval prezident SKZL Igor Moravčík.

Smerovanie zubného lekárstva si podľa českých a slovenských zubárov bude vyžadovať uskutočnenie reformných a systémových krokov. Obe komory sa zhodli, že ich úlohou je nastaviť procesy na lepšie fungovanie zubnej starostlivosti.

"Máme modernú stomatológiu a teraz potrebujeme urobiť systém pre všetky skupiny obyvateľstva. Musíme nájsť také systémové riešenie, aby si každý pacient našiel svojho zubného lekára," povedal prezident Českej stomatologickej komory Roman Šmucler.

Témou pracovného stretnutia bolo aj zhodnotenie zvládnutia epidemiologickej situácie zubnými lekármi v Česku a na Slovensku. Najčastejšie problémy pandémie sa týkali nedostatku ochranných prostriedkov najmä v prvej vlne, obavy o bezpečnosť dentálneho tímu a pacientov, ako aj nedostatočného informovania o procesoch a postupoch zo strany oboch štátov.

"Zubné ambulancie aj napriek sťaženým podmienkam v Česku, ako aj na Slovensku poskytovali nepretržite dostupnú zdravotnú zubnolekársku starostlivosť svojim pacientom," zhodnotili obe zubárske komory.