Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zubári považujú zníženie platieb za poistencov štátu za nepochopiteľné

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zníženie platieb za poistencov štátu od pondelka kritizujú súkromné zdravotné poisťovne, ale aj zástupcovia lekárov, ambulantného sektora, pacientov či nemocníc.

Bratislava 6. októbra (TASR) – Slovenská komora zubných lekárov považuje za nepochopiteľné vyjadrenie rezortu financií k zníženiu platieb za poistencov štátu. V tejto súvislosti poukázala na eskaláciu tretej vlny pandémie, pre ktorú sa napĺňajú slovenské nemocnice pacientmi s ochorením COVID-19, a chýbajúci zdravotnícky personál.

„Ak chceme fungujúce a kvalitné zdravotníctvo, ktoré prinesie občanom lepšiu kvalitu života s ohľadom na dĺžku života v zdraví, je potrebné jeho stabilné a predvídateľné financovanie, čo deklaruje aj Programové vyhlásenie vlády (PVV) SR na roky 2020 až 2024," informovali TASR zubní lekári.

Poukázali na to, že podľa PVV má vláda SR ambíciu dostať Slovenskú republiku na úroveň vyspelých západoeurópskych krajín. Hovoria však, že takýmito krokmi sa krajina bude, naopak, vzďaľovať od vyspelých krajín a bude sa dostávať k postupnému znižovaniu úrovne kvality zdravotníctva.

Taktiež porovnali situáciu na Slovensku so susedným Českom. Kým na Slovensku hradí štát za svojho poistenca 32 eur, v Česku je to 69 eur. Komora preto uviedla, že ide o oveľa nižšie percento, ktoré chýba v systéme. Česko pritom zvažuje jeho ďalšie zvýšenie.

„Som presvedčený, že takýto krok prinesie nielen zníženie kvality, ale aj zhoršenie tak dlho riešenej dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Verím, že minister zdravotníctva upozorní na dôsledky tohto neuváženého návrhu a zasadí sa o úhradu takej výšky platieb za poistencov štátu, ktorá je schválená v rozpočte na rok 2021," dodal prezident komory Igor Moravčík.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) považuje zníženie platieb za poistencov štátu za „technickú vec". Ako povedal v stredu po rokovaní ústredného krízového štábu, takýto krok nepovažuje za tému špeciálneho rozhovoru.

Vzhľadom na aktuálnu daňovú prognózu sa má platba za poistencov štátu celkovo znížiť o viac ako 232 miliónov eur na sumu 1,2 miliardy eur. Šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽANO) preto koncom septembra požiadal ministra zdravotníctva o viazanie rozpočtových prostriedkov v spomínanej sume. Štát platí zdravotné poistenie napríklad za seniorov, deti, študentov, ženy na materskej či nezamestnaných.

Zníženie platieb za poistencov štátu od pondelka kritizujú súkromné zdravotné poisťovne, ale aj zástupcovia lekárov, ambulantného sektora, pacientov či nemocníc.