Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Komora zubných lekárov: Ambulancie sú na omikron pripravené

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Pre zvýšený nápor na telefonické linky zubárov vyzval Moravčík pacientov k trpezlivosti v prípade, ak sa svojmu lekárovi hneď nedovolajú.

Bratislava 27. januára (TASR) - Zubné ambulancie sú na variant omikron nového koronavírusu pripravené, pracujú vo zvýšenom hygienickom štandarde. Pacienti sa však musia objednávať nielen na preventívne prehliadky či ošetrenia, ale aj v prípade, ak ide o akútny stav. Vo štvrtok to uviedol prezident Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Igor Moravčík.

"Dôvodom potreby telefonického objednávania je, aby sa nám pacienti v čase pandémie nezhlukovali v ambulanciách, aby sme zvládli manažment pacienta," vysvetlil Moravčík. Pre zvýšený nápor na telefonické linky zubárov vyzval Moravčík pacientov k trpezlivosti v prípade, ak sa svojmu lekárovi hneď nedovolajú. "Ak sa len tak pacient vyberie k zubárovi, ľahko sa môže stať, že ho lekár neošetrí kvôli iným objednaným pacientom. Navyše, niektoré veci vieme vyriešiť telefonicky," priblížil Moravčík.

Pripomenul, že pacienti majú aj tento rok nárok na bezplatnú preventívnu zubnú prehliadku, aj keď ju neabsolvovali minulý rok. Dôvodom je pretrvávajúca pandémia a snaha zubárov predísť tlaku pacientov na preventívne prehliadky na konci roka. "Preventívna prehliadka nie je len o kontrole zubov, lekár pozerá celkovú štruktúru ústenej dutiny, ďasná či uzliny a podľa toho stanoví terapeutický plán. Prosím však pacientov, aby nechodili k zubárovi, ak majú príznaky ochorenia," zdôraznil Moravčík.