Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ZUBNÍ TECHNICI: Protetický štítok by sa mal zaviesť čo najskôr

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ďalšou prioritou Slovenskej komory zubných technikov v tomto roku je uzákonenie povinnosti pre zubných technikov pracovať na základe licencií.

Bratislava 2. januára (TASR) – Slováci by mali vedieť viac informácií o tom, aká zubná korunka, mostík či snímateľná zubná protéza sú im vkladané do úst. Hlavnou prioritou Slovenskej komory zubných technikov (SKZT) pre tento rok je bezodkladné zavedenie zdravotníckej dokumentácie k zubným náhradám do praxe. Táto dokumentácia sa nazýva aj protetický štítok a podľa zubných technikov zabezpečuje kvalitné a bezpečné zubné náhrady, ktorým môžu občania Európskej únie (EÚ) dôverovať podobne, ako je to pri potravinách.

Povinnosť vedenia protetickej dokumentácie vyplýva z nariadenia Európskeho parlamentu o zdravotníckych pomôckach z roku 2017. Napriek tomu sa však táto povinnosť na Slovensku v praxi stále neuplatňuje. "Nádej na pokrokovú zmenu v zubnej technike svitla v roku 2019, keď sa zlepšila komunikácia medzi SKZT, jednotlivými zdravotníckymi komorami a štátnymi inštitúciami. Aj vďaka podpore bývalej ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej sme mohli korektne prerokovať návrh potreby protetického štítku so zubnými lekármi, výsledkom čoho bol konkrétny návrh riešenia uvedenej problematiky, ktorý sme predložili Ministerstvu zdravotníctva (MZ) SR," povedala prezidentka SKZT Hana Dohálová. "Pevne veríme, že MZ SR čím skôr vydá vyhlášku o dokumentácii k zubným náhradám, ktorá bude v konečnom dôsledku prínosná pre pacienta, zubného lekára aj zubného technika," konštatovala Dohálová. V praxi by mal pacient pri nasadení každej zubnej náhrady dostať sprievodnú dokumentáciu presne, ako dostáva správu z ošetrenia od špecialistu. Tá bude obsahovať informácie o tom, kto, kedy a z akého materiálu zubnú náhradu vyrobil a môže ju predložiť napríklad alergológovi alebo všeobecnému lekárovi v prípade nevysvetliteľných alergií. V prípade problémov bude možné lepšie dohľadať fakty o náhrade a následne tak vyvodiť zodpovednosť. Zubní lekári a zubní technici tiež budú viac krytí v prípade reklamácií pacienta, čo sa týka kvality zubnej náhrady.

Hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová pre TASR uviedla, že ministerstvo a SKZT vytvorili návrh novely vyhlášky MZ SR č. 60/2012 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o vyhotovení tlačív určených na predpisovanie liekov a zdravotníckych pomôcok. Obsahuje nové tlačivo na predpisovanie zdravotníckych pomôcok na mieru, teda aj zubných náhrad. "Tlačivo bude zároveň aj kartou implantátu, ktorú je podľa nariadenia EÚ poskytovateľ zdravotnej starostlivosti povinný poskytnúť pacientovi a uviesť na nej jednotlivé zložky, z ktorých sa zdravotnícka pomôcka zhotovuje," povedala Eliášová. Návrh právneho predpisu momentálne upravujú podľa pripomienok z medzirezortného pripomienkového konania. Účinnosť vyhlášky sa navrhuje od 1. júna.

Ďalšou prioritou SKZT v tomto roku je uzákonenie povinnosti pre zubných technikov pracovať na základe licencií. Toto opatrenie podľa Dohálovej výrazne zlepší možnosť kontroly subjektov, ktorí poskytujú zhotovenie zubných náhrad a tým sa zvýši ochrana pacientov.

Myslí si, že veľkým problémom v zubnej technike je nízke finančné ohodnotenie, preto kvalitní zubní technici odchádzajú do iných odvetví. SKZT chce preto priniesť jasný prehľad vo financovaní zubných náhrad zo zdravotného poistenia, ktorý by reálne odrážal náklady na správne vyhotovenú zubnú náhradu. "Aj keď sa vo víre politických udalostí veľa prísľubov a naštartovaných opatrení oddialilo, stále sa budeme snažiť o vytvorenie transparentného a spravodlivého systému poskytovania zdravotnej starostlivosti v oblasti zhotovovania zdravotníckych pomôcok na mieru, čiže zubných náhrad ako sú korunky, mostíky, práce na implantáty, celkové a snímateľné zubné náhrady a čeľustno-ortopedické aparáty," vysvetľuje Dohálová.