Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Tatranskí lesníci chcú zmierniť dosah klimatických zmien na lesy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výsledkom týchto opatrení bude zdravší a odolnejší les, schopný plniť všetky svoje funkcie vrátane tých, ktoré dnes od neho požaduje spoločnosť, skonštatoval Žlkovan.

Tatranská Lomnica 13. januára (TASR) – Vo Vysokých Tatrách sa v týchto dňoch koná monitoring slovenskej časti medzinárodného projektu Cesty k zdravým lesom: Odolné, prispôsobivé, rozmanité a udržateľné lesy v cezhraničnom regióne Ukrajiny a Slovenska. Radoslav Žlkovan z odboru starostlivosti o lesy Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP) priblížil, že hlavným cieľom projektu je zvýšenie stability a adaptability karpatských lesných ekosystémov na dosahy klimatických zmien v slovensko-ukrajinskom pohraničnom regióne.

„Ako jeden z partnerov sme doposiaľ realizovali viacero aktivít, ktoré prispeli k obnove lesných porastov zasiahnutých klimatickými zmenami. Výsledkom týchto opatrení bude zdravší a odolnejší les, schopný plniť všetky svoje funkcie vrátane tých, ktoré dnes od neho požaduje spoločnosť,“ skonštatoval Žlkovan.

Doteraz sa tatranským lesníkom podarilo v rámci projektu zalesniť plochu viac ako 46 hektárov, na ktorej vysadili cez 121.000 sadeníc. Okrem toho realizovali celoplošné i pomiestne vyžínanie na území s rozlohou 204 hektárov či prečistky na ploche viac ako 357 hektárov. Zároveň vyčistili lesné chodníky v dĺžke takmer 73 kilometrov a urobili aj viacero opatrení na ochranu sadeníc voči ohryzu zverou. Na území TANAP pribudli aj dve demonštračné plochy – v Javorovej a Babej doline, kde lesníci sledujú vplyv odbornej starostlivosti na stabilitu porastov. „K zvýšeniu povedomia širokej verejnosti o úlohe lesov pri riešení problémov súvisiacich so zmenou klímy, majú pomôcť aj infotabule osadené popri zrekonštruovaných lesných cestách a chodníkoch,“ upozornil Žlkovan.

Hlavným partnerom projektu s celkovým rozpočtom viac ako 3,5 milióna eur je Užhorodský lesný podnik. Ďalšími partnermi sú okrem ŠL TANAP susediace lesy miest Kežmarok a Spišská Belá, ukrajinský Vyhodský lesný podnik a Agentúra pre trvalo udržateľný rozvoj karpatského regiónu „FORZA“. „Jednotlivé aktivity sa realizujú až do decembra vďaka financovaniu v rámci cezhraničnej spolupráce ENI Maďarsko – Slovensko – Rumunsko – Ukrajina 2014 – 2020. Výška nenávratného finančného príspevku z fondov Európskej únie je viac ako 3,17 milióna eur. Súčasťou aktivít sú rekonštrukcie lesných ciest, zlepšovanie protipovodňovej infraštruktúry či zakladanie, ochrana a výchovy mladých lesných porastov,“ ozrejmil Žlkovan. Cieľom je sledovať vplyv odbornej starostlivosti na stabilitu porastov, výstavba lesnej škôlky i skleníkov či vybudovanie demonštračno-vzdelávacieho centra Les a klíma. "V neposlednom rade je súčasťou aktivít aj výmena poznatkov a skúseností medzi slovenskými a ukrajinskými lesníkmi," uzatvára Žlkovan.